Abonneer je gratis op Techzine!

WiMAX wordt momenteel nog maar mondjesmaat toegepast. Het middelgrote draadloze breedbandnetwerk is echter volop in ontwikkeling en zal in 2013 naar verwachting verantwoordelijk zijn voor zo’n 30 procent van de markt voor draadloze internetabonnementen.

Met een theoretisch bereik van 50 kilometer en een overdrachtssnelheid van maximaal 70mbit/s zou WiMAX een ideaal middel zijn om mensen zonder toegang tot kabel of ADSL van internet te voorzien. In Nederland zal dit jaar de frequentieruimte van 194,7 MHz rond de 2,6GHz geveild worden. Iedere partij kan hier 40 MHz verwerven. Dit zal inhouden dat we eind dit jaar meer kunnen verwachten van WiMAX. Het Nederlandse bedrijf i-Max heeft inmiddels een kant en klaar netwerk van opstelpunten in Nederland zodat een nieuw WiMAX-netwerk snel uitgerold kan worden in Nederland.

Concurrentie

Kijkend naar de toekomst dan zal WiMAX zware concurrentie krijgen van HSDPA en LTE. Het onderzoeksbureau In-Stat verwacht dat WiMAX zich met name zal ontwikkelen in ontwikkelingslanden en afgelegen locaties als boorplatformen en eilanden. waar vaste breedbandnetwerken nog niet zijn ingezet. Volgens In-Stat wordt 802.16e, de standaard voor mobiele WiMAX, momenteel voornamelijk ingezet voor vaste en mobiele diensten. Clearwire, Korea Telecom, UQ Japan en een aantal kleinere aanbieders omarmen 802.16e nu al voor mobiele datatoepassingen.

Voor WiMAX in Nederland moet je naar Knegsel vlakbij Eindhoven, daar heeft Ziggo in 2007 het eerste openbare netwerk gecreëerd.