Apple heeft dinsdag, zoals eerder aangekondigd, het vaste prijsmodel voor muziek in de iTunes Store vaarwel gezegd. Vanaf nu kunnen nummers gecategoriseerd worden in drie prijscategorieën: 0.69, 0.99 en 1.29 euro. Ook zijn vanaf nu alle tien miljoen nummers in de iTunes Store-bibliotheek vrij van DRM.

Apple verkocht voorheen alleen losse nummers voor 99 eurocent per stuk, maar sinds dinsdag zullen nummers ook voor 69 eurocent of 1,29 euro aangeboden worden. Apple heeft de verandering tijdens Macworld in januari al aangekondigd. De nieuwe prijscategorieën bieden de platenmaatschappijen meer bewegingsruimte bij het bepalen van de prijzen van nummers.

Sinds de introductie van de iTunes Store in 2003 heeft Apple altijd vastgehouden aan één vaste prijs voor alle nummers, maar de platenmaatschappijen hebben lange tijd aangedrongen op het loslaten van dit model om het mogelijk te maken om een hogere prijs voor bepaalde nummers te kunnen vragen.

De invoering van het nieuwe prijsmodel zal onder meer gevolgen hebben voor nieuwe muziek en hits. Deze zullen duurder worden. Oudere muziek en muziek van minder bekende artiesten zal daarentegen goedkoper worden. Zes van de top tien en 29 van de top 100 nummers zagen dinsdag een prijsstijging van 30 cent naar 1,29 euro.

Naast het nieuwe prijsmodel, heeft zich nog een andere interessante wijziging voorgedaan. In ruil voor meer bewegingsvrijheid voor platenmaatschappijen, zullen alle tien miljoen nummers uit de iTunes Store zonder DRM (Digital Rights Management) aangeboden worden. Met het zogenaamde iTunes Plus-formaat wordt muziek daarnaast ook aangeboden in het betere 256 kbps AAC-formaat.

Apple introduceerde vorig jaar in samenwerking met platenmaatschappij EMI het iTunes Plus-formaat waardoor alle muziek van deze platenmaatschappij in betere geluidskwaliteit aangeboden werd. Apple zette daarmee meteen de toon en wilde daarmee zeggen dat dit ook consequenties voor andere platenmaatschappijen zou hebben. Alle muziek die eerder aangekocht is kan voor 30 eurocent ook geüpgraded worden naar het iTunes Plus-formaat.