Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft de code van zijn Google Update-programma vrijgegeven. De code is beschikbaar gekomen onder de Apache-licentie, wat ervoor zorgt dat men nu kan zien wat deze programmatuur inhoudt. Ook is het mogelijk voor ontwikkelaars om eigen features op het programma te schrijven.

Tot voor kort was het vrij onduidelijk hoe de applicatie in elkaar stak. De code was volledig gesloten en het programma werd gewoon meegeïnstalleerd met onder andere Google Chrome en Google Earth. De programmatuur wordt nog steeds automatisch meegeïnstalleerd, alleen men weet nu wel wat het programma doet en hoe het werkt. De code is vrijgekomen onder de codenaam ‘Omaha’.

"Door Omaha kunnen we updates distribueren, zonder dat we bang hoeven te zijn dat gebruikers de updates weigeren," aldus Myles Jordan, werkzaam bij Google’s software engineering team "Door middel van de applicatie kunnen we bijvoorbeeld twaalf verschillende versies van Google Chrome verspreiden, zonder dat gebruikers steeds opnieuw de update moeten installeren. Dat is heel handig voor nieuwe functies en essentieel voor beveiligingsupdates."

Google realiseert zich dat niet iedere gebruiker de code zal nalezen. Maar hoopt dat de mensen die de code nalezen zullen verspreiden dat de code gewoon veilig is. Tevens moet deze stap ervoor zorgen dat gebruikers meer controle krijgen over het proces. De code is hier te vinden.