Abonneer je gratis op Techzine!

De servermarkt heeft flink te lijden onder de economische crisis. Naar alle verwachtingen zal dit de komende tijd niet veel beter worden.

Uit een onderzoek van IDC blijkt dat de servermarkt wereldwijd fors is gedaald, namelijk met 25 procent. Het gaat hier om de cijfers van het eerste kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In totaal vloog er voor 9,9 miljard dollar aan serverhardware over de toonbank. Het is voor het eerst in 12 jaar dat er zo weinig gespendeerd werd aan deze hardware. Dit is dan ook een harde klap voor de fabrikanten.

Het gaat niet om één specifieke fabrikant aangezien alle fabrikanten een terugval van minimaal tien procent te voortduren hebben gekregen. Vooral Dell is getroffen door deze daling, die zag de omzet met maar liefst 31,2 procent dalen. De toekomst ziet er voor de fabrikanten niet goed uit. De verwachting is dat de situatie pas volgend jaar gaat veranderen.

Naast de hardware gaat het ook slecht met de verkoop van de besturingssystemen die op de servers draaien. Linux zag de omzet met zo’n 24,8 procent dalen naar 1,4 miljard dollar. Bij Microsoft daalde de omzet met 28,9 procent naar 3,7 miljard dollar. De Unix-servers weten de schade nog enigszins te beperken met een daling van 17,5 procent.