3min

Tags in dit artikel

, , ,

Symbian heeft laten weten hoe het de organisatie wil gaan concurreren met onder andere de opkomst van de iPhone en de opkomst van Google Android. Symbian topman David Wood heeft laten weten wat de visie van Symbian Foundation is.

Een tijd geleden, voor de opkomst van de iPhone, was Symbian feitelijk een de enige concurrent van Windows Mobile. Beide softwarepakketten gingen met elkaar de concurrentie aan en toen liepen de zaken voor Symbian zeer goed. Daarna kwam echter de iPhone op, waarmee Apple het inmiddels voor elkaar heeft gekregen dat iedereen de iPhone kent, maar bijna niemand kent Symbian. Een ander voorbeeld is Google Android. Dit snel oprukkende mobiele platform laat zich van zijn beste kant zien en wordt eveneens een concurrent voor Symbian.

Symbian topman Wood laat weten groot respect te hebben voor de manier waarop Apple de zaken heeft aangepakt. "Ik heb groot respect voor Apple", laat hij weten. "Ze leren mensen wat applicaties zijn. Hiermee levert Apple geweldig werk af."

Overigens gaat het nog niet zo slecht met Symbian. Elke Nokia-telefoon draait ten slotte Symbian en eveneens stelt Wood dat de Symbian Foundation dit jaar uitbreidt van ongeveer zeventig, naar ongeveer tweehonderd werknemers. Toch moet Symbian wel wat dingen veranderen, omdat het mobiele platform anders niet innovatief genoeg is. Dit beaamt Wood dan ook in het interview met CNET.

Zo komt er onder andere een nieuwe versie van Symbian aan. Deze versie, die versie 4 wordt in de reeks, moet een betere grafische interface hebben. Veel klachten op Symbian hebben betrekking tot de interface, aangezien deze achterhaald en traag is. Wood laat weten dat de nieuwe interface vooral veel beter werkt voor touch-screens. Symbian-telefoons met touch-screen hebben op dit moment gewoon dezelfde interface als een ‘gewone’ Symbian-telefoon heeft.

Een andere belissing die de Symbian Foundation heeft gemaakt is de keuze om geen eigen App Store te beginnen. Deze stores lijken het erg goed te doen, Android Market wordt heel veel gebruikt en ook de Apple App Store doet zeer goede zaken. Toch kiest Symbian niet voor een dergelijke aanpak. Wood laat weten dat ervoor gekozen is om deze keuze bij de distribueer te laten. Zo zadel je niemand op met een App Store die niet voldoet aan de eisen, stelt hij. Het lijkt erop dat een voorbeeld van een dergelijke App Store, zoals Symbian dat voor zich ziet, de Nokia Ovi Store is. Deze website zorgt ervoor dat men applicaties en themes kan downloaden voor Symbian S60.

Een ander belangrijk punt dat terugkwam in het interview is de naamsbekendheid. Apple heeft, ter voorbeeld, enorme naamsbekendheid verworven met zijn iPhone. Iedere consument weet wat de iPhone is. Symbian kiest ervoor om meer een platform te zijn, zoals Google Android dat ook doet. Wood laat weten dat hij hoopt dat Symbian ooit prominent op de telefoon of verpakking verschijnt. Hij hoopt dat men een logo van Symbian erop zet, met de melding ‘Deze telefoon draait Symbian’. Hiervoor moet de naamsbekendheid echter eerst groter worden.

Symbian doet het voornamelijk erg goed bij Nokia. Dat is ook niet zo gek, aangezien Nokia ooit Symbian is begonnen. De telefoonfabrikant heeft het mobiele platform vervolgens afgesplitst en heeft het open-source gemaakt. Alle code is overigens nog niet open-source, maar tegen medio 2010 moet dat probleem over zijn, zo stelt Wood. Hij mikt ook op een betere developer-ondersteuning. Hij wil dat het makkelijker wordt om applicaties te schrijven voor Symbian, ook dit moet met de komst van de nieuwe versie sterk verbeterd zijn.