Abonneer je gratis op Techzine!

Een aantal Windows XP- en Windows Vista-systemen zouden ongevraagd beveiligingsupdates installeren, zo meldt de website Windows Secrets.

Dit installeren van updates gebeurt tijdens het afsluiten van de computer en wordt gedaan zonder hiervoor aan de gebruiker toestemming te vragen. Ten minste drie redacteuren van de site zouden met het probleem te maken hebben gehad.

De updates worden alleen automatisch geïnstalleerd als de gebruiker heeft gekozen voor de optie updates automatisch downloaden, maar niet installeren, of voor de optie een melding bij nieuwe updates te tonen. Dit terwijl Microsoft meldt dat er in tien maanden niets is veranderd aan de updatefunctie van Windows.

Scott Spanbauer schrijft op de blog van Windows Secrets dat beveiligingsupdates op zich niet schadelijk zijn. Echter, in sommige gevallen kunnen de updates compatibiliteitsproblemen veroorzaken, wat betekent dat bedrijven en thuisgebruikers er beter voor kunnen kiezen de updates eerst te testen. Voor de groep die updates eerst test, kan het automatisch installeren van patches dan ook een probleem zijn.

Als mogelijke reden voor het probleem wordt het grote aantal updates dat Microsoft op negen juni uitgebracht heeft genoemd. Daardoor zijn mogelijk sommige downloads niet afgerond en verdwijnt het icoontje in de taakbalk, evenals de waarschuwing waarin je updates kunt goed- of afkeuren en de melding dat het systeem over zoveel minuten opnieuw opgestart wordt.

Het probleem is omschreven in een KB-artikel van Microsoft waarin de workaround wordt aangeboden om updates handmatig te installeren. Spanbauer is er niet blij mee en noemt het een ongepatchte bug, terwijl Microsoft zegt dat er niets aan de hand is.