Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft laten weten dat net als Outlook 2007 ook versie 2010 HTML blijft renderen met de volgens sommigen inferieure Word-engine.

Dit werd op vrijdag bekendgemaakt door de softwaregigant nadat het Email Standards Project een Twitter-actie was gestart om Microsoft op andere gedachten te brengen.

Uit een previewversie van Outlook 2010 blijkt namelijk dat deze versie op dezelfde manier e-mails opbouwt als versie 2007, en daar is niet iedereen blij mee. De Word-engine is namelijk veel beperkter dan die van bijvoorbeeld Internet Explorer 8. Het ES-project vraagt dan ook om de Word-engine te verbeteren.

Dave Greiner, de man achter het Email Standards Project, heeft dan ook een website opgezet genaamd FixOutlook.org en vraagt iedereen om via Twitter zijn steun te betuigen. In de eerste 24 uur kwamen al twintigduizend reacties binnen. Daarnaast was er al de website van het Email Standards Project.

Reactie Microsoft

Toch heeft Microsoft laten weten niet van plan te zijn om de renderingengine van Outlook 2010 om te gooien. William Kennedy, het hoofd van de Office-afdeling bij Microsoft, laat weten: "We hebben besloten om Word te blijven gebruiken voor het opbouwen van e-mailberichten, omdat we geloven dat het de beste engine hiervoor is, met uitgebreide gereedschappen waar Word-gebruikers al 25 jaar van genieten."

Daarnaast uit hij kritiek op het project van Grein, omdat er volgens hem in de industrie geen standaard is om e-mailberichten mee op te bouwen waar alle mailclients mee overweg kunnen.

Als tweede reden voor het blijven gebruiken van de Word-engine geeft hij veiligheid. "Voor het bekijken van e-mailberichten biedt Word veiligheidsvoordelen die niet beschikbaar zijn in een browser: Word kan geen scripts of andere actieve inhoud uitvoeren die de veiligheid van klanten kunnen bedreigen."

Grein is het daar niet mee eens en stelt dat elke moderne e-mailclient al actieve inhoud blokkeert. Ook zegt hij dat enkel wordt gevraagd om CSS-ondersteuning, en dat JavaScript inderdaad niet thuishoort in een e-mailclient.

Saillant detail is overigens dat Google mail ook niet goed overweg kan met HTML en CSS, maar dat Windows Live Mail en Windows Live Hotmail juist wel weer bijna alles doen zoals het volgens Grein zou horen. Hetzelfde geldt voor de Outlook-versie Entourage op Mac OS X.

[center]Dezelfde e-mail in Outlook 2000 en 2010. Merk dat op dat versie 2000 wel HTML en CSS uitgebreid ondersteunt.[/center]