AT&T, een Amerikaanse provider, wil data-abonnementen gaan verplichten bij smartphones. Dat staat in een rapport van AT&T, dat uitgelekt en inmiddels bevestigd is.

Daar zit ook een positief punt aan, gebruikers die reeds een smartphone hebben zonder data-abonnement zullen vanaf zes september gratis een upgrade krijgen naar een data-abonnement. Dit gebeurd dan zonder meerkosten. Het nadeel is echter dat nieuwe gebruikers verplicht de kosten van het data-abonnement erbij moeten nemen.

Het is niet altijd verplicht. Als je een nieuw abonnement neemt met een AT&T-gelockt toestel dan zul je de kosten moeten dragen. Neem je een sim-only-abonnement is en gebruik je een smartphone die simlock-vrij is, dan ben je vrijgesteld van de kosten. AT&T kan hier immers amper controle op uitoefenen.

De geruchten zwerven al langer rond, maar het is nu bevestigd door AT&T. De provider stelt dat ze klanten graag willen behoeden voor rekeningen die hoog kunnen oplopen en verplicht ze daarom een data-abonnement bij het pakket te nemen. Wanneer de klant absoluut geen data-abonnement wil, is een smartphone ook uitgesloten. Zo stelt een interne e-mail die inmiddels bevestigt is door AT&T.