Het ontwikkelaarsteam van Mozilla werkt aan een Firefox-variant voor Android-apparaten. Android, een mobiel platform, heeft sindskort een NDK, wat ervoor zorgt dat men ook C- en C++-applicaties kan draaien op Android.

CEO John Lilly en Vice-president of operation Jay Sullivan geven aan dat ze gewacht hebben op deze NDK. De NDK, die ontwikkelaars moet helpen bij het ontwikkelen van Android-applicaties geschreven in C of C++, zorgt ervoor dat Firefox ook naar Android toe kan. Dat stellen de beide heren althans.

De oorspronkelijke Firefox-programmatuur is ook geschreven in C / C++ zo stellen de beide heren. Waardoor het omzetten van de code een stuk makkelijker wordt. Daarnaast geven de heren aan dat ze niet zomaar een Firefox-browser willen vrijgeven, maar wachten tot ze in staat zijn om iets te bouwen wat ‘er toe doet’.

Zo moet deze applicatie een applicatie worden die ondersteuning biedt voor het hele plaatje. Dat omvat diverse technieken, zoals Flash, HTML, Javascript, SVG, video, audio en CSS. Daarnaast moet de Firefox-applicatie ondersteuning gaan krijgen voor add-ons, net als de populaire browser nu aanbiedt voor installaties op gewone computers.

Acer biedt momenteel op hun Android-netbooks al een Firefox-installatie aan. De verwachting is echter dat dit een eigen variant betreft, waarschijnlijk een Linux-versie die geport is naar Android. Volledig zeker is men niet, de netbook moet immers nog uitkomen.