1 min

Tags in dit artikel

, ,

Onderzoekers van de universiteit van Stanford hebben nanotechnologie gebruikt om lichtgewicht, buigbare batterijen van papier te maken.

De papieren batterijen kunnen gevouwen, gekreukt, en zelfs in zure oplossingen gedoopt worden zonder hun werkingskracht te verliezen. Het team creëerde batterijen door een vel papier in de inkt te dopen die uit koolstof nanobuizen en zilveren nanodraden bestaat.
De nanobuisjes die gebruikt worden in de papieren batterijen en supergeleiders hebben een zeer kleine diameter, waardoor de inkt die hieruit gemaakt wordt erg goed aan het papier hecht.

Stanford gaf aan dat de batterijen tot wel 40.000 cycli van op- en ontladen aankunnen. Dit is een tiende macht meer dan de huidige standaard, de lithium batterijen. De nanobuisjes zijn betere geleiders dan standaard materialen, ongeveer 1000 keer beter dan bijvoorbeeld koper. De geleiding wordt geschat op zo’n miljard ampère per vierkante centimeter.

Stanford gaf niet aan wanneer de batterijen mogelijk klaar zouden zijn voor commercieel gebruik. Dit komt mede door het feit dat de nanobuisjes net zo schadelijk zijn als asbest. De structuur is ongeveer hetzelfde, en bij proeven op muizen werden dezelfde symptomen waargenomen.