Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft op dit moment in de Verenigde Staten een gratis Turn-by-Turn-navigatiedienst. Die dienst komt voorlopig echter nog niet naar Nederland. De gesprekken tussen Google en een kaartenleverancier voor Europese kaarten verlopen erg stroef, zo meldt de Telegraaf.

Het Rotterdamse bedrijf AND gaat waarschijnlijk de kaarten aanleveren voor Google’s dienst. De dienst maakt gebruik van kaarten en op die manier regelt Google de navigatie, ook met behulp van gesproken aanwijzingen. Daarnaast is de navigatiedienst de hele tijd met het internet verbonden om ‘spots’ te downloaden, zoals tankstations en dergelijk.

De dienst is erg populair in de Verenigde Staten, vooral omdat het niet onder schijnt te doen voor huidige betaalde diensten. Daarnaast is de koppeling met Google Places en dergelijk erg handig, zodat men kan zien wat er in de buurt te doen is.

Google koos, om de kaarten te leveren in Europa, het Rotterdamse bedrijf AND. Echter lijkt het er nu op dat de dienst ernstig vertraagd, wat wellicht zou komen doordat de kaarten kwalitatief gezien onder de maat zijn. Maarten Oldenhof, directeur bij AND, wil in gesprek met de Telegraaf niet laten weten of Google de kaarten inderdaad van te slechte kwaliteit vindt. Op dit moment domineren Tele Atlas van TomTom en Navteq, van Nokia, de markt.

Nokia heeft aangegeven vanaf begin maart te beginnen met hun eigen gratis Turn-by-Turn-navigatie. Google moet zijn dienst dus uitstellen, waardoor Nokia-toestellen er een voordeel bij hebben en dus wellicht sneller over de toonbank gaan.