Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft vandaag, gelijktijdig met de start van Macworld 2010, een voorproefje gegeven van de nieuwe versie van zijn Office for Mac-suite, die later dit jaar verkrijgbaar zal zijn. Speerpunten in de nieuwe software zijn betere tools om samen te werken, een nieuwe gebruikersinterface en verbeterde compatibiliteit.

"Samen met je team – collega’s, familie of klasgenoten—maak je deel uit van een gemeenschap die elke versie van Office voor Mac heeft helpen vorm te geven", zegt Eric Wilfrid, general manager MacBU bij Microsoft Corp. "Je vertelde ons dat samenwerken via meerdere platformen een prioriteit is. Daarom maken we van Office voor Mac 2011 het beste, meest compatibele productiviteitspakket voor de Mac."

Nieuwe co-authoring tools en Office Web Apps
Microsoft introduceert in Office 2011, zoals de nieuwe versie zal gaan heten, nieuwe co-authoring-tools, waarmee het mogelijk is om samen met anderen in een Word-, Powerpoint- of Excel-document te werken, te brainstormen en onafhankelijk van tijd, locatie of platform op elkaar afgestemd te blijven. Volgens het bedrijf verbeteren de nieuwe tools de processen en zouden hiermee ook verschillende bestandsversies, verloren aanpassingen en andere ongemakken tot het verleden behoren. Middels de Presence Everywhere-functie is zelfs realtime bij te houden wie aan het document werkt.


Nieuw design gebruikersinterface: Office voor Mac Ribbon
Een andere grote toevoeging aan het Office 2011-pakket is volgens Microsoft de ribbon die we al kenden van Office 2007 voor het Windows-platform. Middels een soort van tabbladen kan hiermee eenvoudig gewisseld worden tussen verschillende functies zoals opmaak, tabellen, beveiliging en meer. Toch verschillen het nieuwe design en de ribbon-interface op de Mac wel met die op het Windows-platform. Waar op het Windows-platform alle functies in de ribbon-interface zitten, maakt de Mac-versie daarnaast ook nog gebruik van het klassieke Mac-menu en de standaard toolbar. De ribbon en toolbar zijn tevens inklapbaar om meer ruimte op het scherm te creëren of voor mensen die liever met snelkoppelingen werken.


Volgens Microsoft zitten meer dan tachtig procent van de meest gebruikte features in de standaard weergave van de nieuwe gebruikersinterface. Hierdoor zou de gebruiker geen tijd verliezen om de tool die hij nodig heeft te vinden. Daarnaast is de ribbon gemaakt met de nieuwe Mac OS X-technologieën en levert daardoor volgens het bedrijf een moderne vloeiende ervaring op. Het zou bovendien ook voor een consistente ervaringen in verschillende platforms voorzien, omdat dan zowel op het Mac- als het Windows-platform gebruik gemaakt wordt van een ribbon. Dit komt ook de productiviteit ten goede, zo stelt het bedrijf.

Outlook
In Office 2011 komt Microsoft ook tegemoet aan de veelgehoorde wens voor een degelijk programma om mee te kunnen e-mailen, contacten mee te beheren en agenda’s bij te houden. Voorgaande versies van Office for Mac beschikten over Entourage, maar in de nieuwe versie gooit Microsoft het roer volledig om en introduceert Outlook for Mac, een toepassing die gebruik maakt van Exchange Web Services Protocol, dat binnen veel bedrijven en instellingen voor e-mail, contacten en agenda’s wordt gebruikt. De nieuwe applicatie is ontwikkeld volgens Apples ontwikkelstandaarden (Cocoa) en voorziet daarmee in een betere integratie met het Mac OS X-besturingssysteem.

Ook is Outlook voor Mac – zoals vorig jaar al door Microsoft werd aangekondigd – voorzien van een betrouwbare, high-speed, file-based database met Spotlight-zoekfunctie, back-up-ondersteuning van Time Machine en Information Rights Management om te voorkomen dat gevoelige informatie wordt verspreid of gelezen door mensen zonder toestemming voor toegang tot deze informatie. Vandaag kondigt Microsoft ook aan dat Outlook voor Mac ook pst-bestanden van Outlook voor Windows zal importeren, een belangrijk verzoek van veel gebruikers.

Verkrijgbaarheid
Office for Mac 2011 zal later dit jaar beschikbaar komen. Microsoft streeft er naar om de nieuwe officesuite voor Kerst 2010 gereed te hebben. In maart zal een eerste bètaversie beschikbaar komen. Onduidelijk is nog of dit een publieke bèta zal zijn of dat deze alleen toegankelijk zal zijn voor een selecte groep gebruikers. Updates over Office for Mac zijn daarnaast ook op Facebook en Twitter te volgen.