Abonneer je gratis op Techzine!

Een jury van de rechtbank in de Amerikaanse staat Utah heeft gisteren een oordeel geveld in de zaak tussen SCO Group en Novell. De jury moest oordelen welke van de twee bedrijven eigenaar is van een aantal belangrijke Unix-copyrights, de jury heeft nu bepaald dat dat Novell is

Met de uitspraak lijkt een einde te komen aan een slepende zaak tussen SCO en Novell. SCO startte in 2003 een campagne om grote Linux-gebruikers licentiekosten te laten betalen, omdat intellectuele eigendommen van SCO onrechtmatig in Linux verwerkt zouden zijn. SCO liet tijdens deze campagne diverse malen doorschemeren dat het eigenaar zou zijn van Unix en sleepte onder andere IBM en het bedrijf AutoZone voor de rechter. Novell liet op zijn beurt weten dat de eigendomsrechten van Unix nog steeds bij Novell lagen en registreerde vervolgens de copyrights op een aantal belangrijke Unix-producten.


SCO liet het daar echter niet bij zitten en sleepte Novell voor de rechter. In 2007 werd in een zogenaamde ‘summary judgment’ voorafgaand aan de rechtszaak, werd een groot aantal claims van SCO al door de rechtbank van de hand gewezen en werd Novell door de rechtbank aangewezen als eigenaar van Unix. Novell liet kort daarna al weten geen behoefte te hebben om achter Linux aan te gaan, volgens het bedrijf zit er geen Unix in Linux.

De uitspraak werd echter in 2009 deels teruggedraaid door de U.S. Court of Appeals for the Tenth Circuit. De zaak moest daarom opnieuw bekeken worden door een jury. Novell deed ondertussen een verzoek bij de Supreme Court of the United States om zich met de zaak te bemoeien, maar dat lijkt niet meer nodig. De jury heeft namelijk gisteren unaniem besloten dat de eigendomsrechten bij Novell liggen.

Uiteraard is Novell blij met de uitspraak, volgens het bedrijf is met name de Linux-community gebaat bij de uitspraak. "Deze beslissing is goed voor Novell, voor Linux en de opensource-gemeenschap. We hebben altijd aangegeven dat deze aanval op Linux geen enkele basis heeft en we zijn blij dat de jury het daar in een unanieme beslissing mee eens is. Ik ben trots op de rol van Novell in het beschermen van de belangen van Linux en de opensource-gemeenschap", aldus
Ron Hovsepian, president en CEO van Novell.