1 min

Tags in dit artikel

, ,

In de afgelopen jaren is er op het gebied van communicatie veel veranderd. Uit de dinsdag gepresenteerde Marktmonitor van de OPTA blijkt dat het aantal belminuten over de vaste lijn in de eerste zes maanden van 2009 met 8 procent afnam, dat terwijl het aantal belminuten via mobiele telefoons met slechts 1,5 procent toenam.

In de eerste 6 maanden van 2009 werden er 11 miljard minuten besteed aan mobiel bellen, bellen over de vaste lijn daalde onder de 12 miljard minuten. Volgens een woordvoerder van de Opta reflecteert de afname van het totale telefoonverkeer de opkomst van andere communicatiemiddelen. "Mensen kiezen er steeds vaker voor even een sms’je of een mailtje te sturen, in plaats van bellen." Het aantal verstuurde sms-berichten nam dan ook met 20 procent toe.

Ook de opkomst van sociale netwerksites heeft veel invloed gehad. Het aantal mensen die gebruik maken van sites als Hyves en Facebook reizen de pan uit. Het gebruik van mobiel internet steeg in de eerste helft van 2009 met 300 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.