Alle Nederlandse bioscopen zullen vanaf 2012 een overstap maken of gemaakt hebben van analoog naar digitaal. Nergens zal dan meer een projector staan die films afspeelt via een rol op het witte doek.

De digitalisering van alle bioscopen en filmtheaters in Nederland zal zo’n 38 miljoen euro kosten, dat heeft de Stichting Digitalisering Nederlandse Cinema bekendgemaakt. Ook de overheid wil meewerken aan het project en zal zo’n 14 procent van de kosten gaan betalen, in het bijzonder voor de niet-commerciële filmtheaters. Een deel van geld zal betaalt worden met het geld uit het Programma Rijksbrede Implementatie Agenda ICT-beleid (PRIMA). Ook het Nederlandse Fonds voor de Film zal meebetalen aan het project daar heeft staatssecretaris Zijlsta van Onderwijs Cultuur en Wetenschap toestemming voor gegeven.

Naar verwachting zal de eerste bioscoop of filmtheater in januari 2011 gedigitaliseerd worden. Vanaf medio 2012 kunnen al bioscopen en theaters gedigitaliseerd zijn. Volgens de stichting is de samenwerking voor dit project uniek in Europa. Nederland is dan ook het eerste land die volledig overgaat naar digitale projectie. In Nederland zijn er nu 242 bioscopen te vinden met in totaal 751 witte doeken. In 200 van de 751 zalen wordt inmiddels gebruikt gemaakt van 2K-projectoren, deze projecteren beelden met een resolutie van 2048 x 1080 pixels. Ook zijn er een aantal bioscopen die al 4K-projectoren (resolutie 4096 x 2160 pixels) hebben, waarvan de beeldkwaliteit een stuk beter is. De stichting Digitalisering Nederlandse Cinema is opgericht door de Nederlandse vereniging van Bioscoopexploitanten(NVB), de Nederlandse vereniging van Filmdistributeurs(NVF) en het EYE Film instituut Nederland.