Abonneer je gratis op Techzine!

Apple heeft de iPhone- en iPad-applicatie van Wikileaks uit de App Store verwijderd. Met de applicatie kunnen gebruikers Wikileaks-artikelen lezen die afkomstig zijn van de website en het Twitter-account volgen.

Verschillende Amerikaanse media melden dat de applicatie verwijderd is uit Apples App Store. Daarnaast berichtte de ontwikkelaar van de WikiLeaks-app ook over de verwijdering. Door de applicatie konden gebruikers bepaalde content van Wikileaks kopen.

Meerdere bedrijven als Amazon, Visa, PayPal en Mastercard hebben besloten om afstand te nemen van WikiLeaks. Een groep aanhangers van WikiLeaks begon de websites van de ‘tegenstanders’ aan te vallen. Deze groep, onder de naam Anonymous, heeft nog niet gereageerd op de verwijdering van de applicatie.

Het is tevens opmerkelijk dat de applicatie is opgenomen in de App Store. Normaal gesproken is Apple namelijk erg streng wat betreft toelating van applicaties. In de Verenigde Staten werd verwacht dat de applicatie afgekeurd zou worden. Mogelijk is de app goedgekeurd omdat er geen bezwaren gemaakt konden worden op basis van de bestaande voorwaarden.