Abonneer je gratis op Techzine!

Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas heeft Microsoft bekend gemaakt dat de volgende Windows-versie niet alleen met processoren met een x86-architectuur overweg kan, maar ook met processoren met de ARM-architectuur.

Door deze verandering ten opzichte van reeds bestaande versies van Windows wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een Snapdragon-, Tegra- of Hummingbird-processor te gebruiken. Processoren met een ARM-architectuur zijn over het algemeen trager maar ook zuiniger dan x86-processoren. Tabletbouwers zullen voor Windows-tablets niet meer gelimiteerd worden tot de x86-processoren die niet zuinig omspringen met energie, wat niet handig is voor een tablet. Of ARM-processoren ook voor desktop-systemen gebruikt zullen worden lijkt twijfelachtig.

Valkuil van de nieuwe ontwikkeling is dat programmabouwers hun software klaar dienen te maken voor de ARM-architectuur. Microsoft is zich hier bewust van en om die reden heeft de softwaregigant reeds bekend gemaakt dat de ARM-architectuur ondersteund zal worden. Ontwikkelaars zouden zo voldoende tijd hebben om de eigen software aan te passen.

Opvallend is dat de nieuwe Windows-versie door Microsoft niet aangeduid wordt als ‘Windows 8’, maar ‘de volgende generatie van Windows’.