Abonneer je gratis op Techzine!

Fabrikant EVGA heeft enkele nieuwe moederborden gelanceerd met de Z68-chipset. Vooralsnog gaat het om vier nieuwe moederborden, variërend van het micro-ATX-formaat tot EATX.

Zoals gebruikelijk bij EVGA komt het bedrijf met enkele high-end-moederborden. Zo is de eerste van de vier de ‘EVGA Z68 FTW’ welke een EATX-formaat kent. Dit moederbord heeft een zwart-rode-kleurenstelling en heeft zes mechanische PCI-e 16x-sloten.

Het moederbord ondersteunt zowel Crossfire als SLI waardoor het mogelijk is drie videokaarten te installeren. De sloten werken dan wel allen op 8x-bandbreedte.
Daarnaast heeft het moederbord twee Gigabit Ethernet-aansluitingen, zes SATA 3Gbps- en twee SATA 6Gbps-aansluitingen, twee USB 3.0-poorten en twee eSATA.

Ook heeft de EVGA Z68 FTW nog een 90 graden ATX-aansluiting. Hierdoor is het mogelijk om bij veel behuizingen uit het wat duurdere segment de kabels dan beter weg kan werken.

Nu zullen sommige mensen zich ook nog afvragen waarom er bij het I/O-paneel een lege ruimte is aan de bovenkant. Dit komt omdat EVGA een kleine ventilator bij het moederbord levert die dan de warmte van de VRM’s gelijk de behuizing uitblaast.

Op de nieuwe EVGA Z68 FTW zit ook een geheugenkaartslot (geschikt voor Compact Flash) rechtstreeks op het moederbord (naast de geheugensloten). Dit kan dan gebruikt worden voor zowel caching als opslag van gegevens (aangezien EVGA dit moederbord ook een beetje als overklok-bord neerzet kunnen er bijvoorbeeld screenshots van benches er op worden gezet).

Van deze versie van de EVGA Z68 FTW komt ook nog een speciale versie die nog meer is toegespitst op het overklokken. Deze versie wordt geleverd met EVgauge (een meter waarmee de kloksnelheid realtime wordt getoond) en ECP V4, een apparaat waarmee de spanningen van het moederborden aangepast kunnen worden en temperatuur mee kan worden uitgelezen.

Het derde moederbord van het stel is de Z68 SLI, die een normaal ATX-formaat heeft. Deze heeft geen rode accenten, maar is in het zwart en grijs uitgevoerd. Dit moederbord heeft drie mechanische PCI-e 16x-sloten, maar deze werken als er meerdere videokaarten geïnstalleerd zijn op 16x/8x/4x. Dit moederbord komt met vier SATA 3Gbps- en twee SATA 6Gbps-aansluitingen. Ook ontbreken twee USB 3.0-poorten niet en zijn er nog drie PCI-e 1x-sloten.

Het laatste moederbord is wat kleiner van stuk, aangezien het hierbij om een micro-ATX-moederbord gaat. Geheel kenmerkend heet deze dan ook Z68 SLI Micro. Ook deze kan zowel Crossfire als SLI draaien dankzij de twee PCI-e 16x-sloten. Let wel op dat deze op 8x/8x werken als beide sloten bezet zijn. Qua verdere aansluitingen is het Micro-bord haast identiek aan zijn grotere broer. Zo zijn er ook twee USB 3.0-poorten op het moederbord te vinden en vier SATA 3Gbps- en twee SATA 6Gbps-aansluitingen.

Alle moederborden komen daarnaast met enkele knoppen voor power, reset en ClearCMOS. De standaard versie van de EVGA Z68 FTW moet omstreeks de 245 euro gaan kosten waarbij de uitgebreidere versie 280 moet opbrengen. De Z68 SLI zou 190 euro moeten kosten, waarbij zijn de kleinere broer, de Z68 Micro SLI voor 130 euro over de toonbank moet gaan. Wanneer ze verkrijgbaar zullen zijn is nog niet bekend.