Abonneer je gratis op Techzine!

Research In Motion (RIM) het bedrijf achter de Blackberry-toestellen heeft een rechtszaak verloren rondom de naam van het nieuwe besturingssysteem. BBX zoals het besturingssysteem zou gaan heten is gewijzigd in Blackberry 10. RIM maakt inbreuk op het merkenrecht van een Amerikaans softwarebedrijf dat de naam BBX al jaren gebruikt. Hierdoor mag RIM deze naam niet gebruiken voor haar nieuwe besturingssysteem, aldus de Amerikaanse rechter.

Blackberry heeft inmiddels via Twitter laten weten dat de naam BBX is ingeruild voor BlackBerry 10. De eerste toestellen met BlackBerry 10 stonden op de planning voor eind dit jaar, maar zijn uitgesteld naar begin 2012. BlackBerry 10 zal worden gebaseerd op het vorig jaar overgenomen besturingssysteem van QNX en onderdelen uit het oude Blackberry OS.

Alhoewel beide partijen geen directe concurrenten zijn ontwikkelen ze beide zakelijke software. Het zou mogelijk kunnen zijn dat er verwarring ontstaat over het gebruikt van BBX, aldus de rechter. Het bedrijf Basis International had al sinds 2006 het merkrecht op de naam van zijn platformonafhankelijke interpreter, database en toolset onder de naam BBX. Een week na de onthulling van BlackBerry nam het bedrijf contact op met de smartphone fabrikant. De Blackberry-maker dacht de naam gewoon te kunnen voeren omdat de beide partijen op verschillende markten opereren.