1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Asetek is een grote naam in de wereld van koeling en dan met name waterkoeling. Waterkoeling geniet echter ondanks het grote potentieel geen grote bekendheid. Het is nog altijd luchtkoeling wat de klok slaat. Asetek toonde onlangs een nieuwe innovatie die waterkoeling voor laptops mogelijk maakt.

Het Taiwanese bedrijf heeft voor een demonstratie van de waterkoelingsset een Alienware M18x gebruikt. Deze laptop is voorzien van een Intel Core i7-2920XM en een AMD Radeon HD6990M, welke twee rekenkernen heeft. De kloksnelheden van processor en grafische kaart werden respectievelijk van 3,50 GHz. naar 4,40 GHz. en van 680 MHz. naar 800 MHz. verhoogd. Met luchtkoeling zou de laptop afslaan, maar de waterkoeling van Asetek kon wel overweg met de zware taak om het systeem te koelen.

Middels de overklok wist Asetek een prestatieverbetering van 23 procent te behalen in 3D Mark Vantage van Futuremark terwijl de geluidsproductie veel lager bleef dan bij de luchtkoeling. Niet alleen de prestaties worden dus verhoogd, maar ook de geluidsproductie is beter te verdragen.

Zeker voor bedrijven als Alienware en MSI kan Asetek’s koelingmethode interessant zijn. Laptops kunnen normaliter niet van extreme hardware worden voorzien omdat de koeling het in dat geval af laat weten. Met waterkoeling kunnen er nieuwe stappen gezet worden.