Abonneer je gratis op Techzine!

In haar Building Windows 8-blog heeft Microsoft bekend gemaakt dat in de standaardversie van Windows 8 geen ondersteuning is ingebouwd voor het afspelen van DVD video’s, behalve als je de Media Center-uitbreiding aanschaft, of third-party software gebruikt.

Het bedrijf uit Redmond praat het laten vallen van de ondersteuning goed door te stellen dat het kijken van DVD’s op pc’s ‘sterk in daling’ is. Er zou een ‘aanzienlijk bedrag aan royalty’s’ besteed moeten worden om ondersteuning voor optische media te kunnen blijven bieden. Microsoft zal zich gaan richten op online media. Codecs als H.264, VC-1 (WMV), MP4, AAC, WMA, MP3, PCM en Dolby Digital Plus zullen aanwezig zijn om content online te kunnen bekijken en -luisteren, alsook extra decoders welke inbegrepen kunnen worden in Metro-apps.

Om toch DVD-video’s te kunnen bekijken biedt Microsoft een betaald Media Center-pakket, waar extra codecs bij worden geleverd. Ook voor het kijken van televisie met een adapter via de pc zal de Media Center-uitbreiding aangeschaft moeten worden. Een prijs heeft Microsoft nog niet aan het pakket gehangen, maar het zou naar eigen zeggen gaan om een ‘marginale’ prijs. Windows Media Player zal niet van de codecs worden voorzien, hiervoor zal Windows Media Center dus gebruikt moeten worden. Afspeelmogelijkheden voor Blu-ray wordt helemaal achterweg gelaten, dit zal dus ook niet beschikbaar worden via de Media Center-uitbreiding.