Google heeft deze week op de I/O in San Francisco de Android-productdevelopmentkit aangekondigd. Het bedrijf hoopt dat fabrikanten hiermee toestellen sneller kunnen updaten naar nieuwe Android-versies.

Op dit moment draait het merendeel van Android-smartphones nog de verouderde versie 2.3 Gingerbread. Nog geen tien procent van alle telefoons draait Ice Cream Sandwich, terwijl deze versie al meer dan een half jaar geleden is uitgebracht.

Google heeft al eerder beloftes gedaan om Android-updates sneller bij gebruikers te krijgen. Eerst probeerde het onderdelen los ter download aan te bieden, toen probeerde het Android-fabrikanten en -telco’s aan te spreken en toen moest ICS het upgraden makkelijker maken. Nu probeert Google het opnieuw met de PDK.

Android-toestelmakers hebben vaak extra tijd nodig om hun toestellen te upgraden, omdat zij vrij zijn in het aanpassen van Android. Deze wijzigingen moeten ook worden doorgevoerd in nieuwe Android-versies. Daarnaast moet de software uitgebreid getest worden door de Android-toestelmakers en telco’s, iets wat ook veel tijd in beslagneemt.

Het is de bedoeling dat Android-toestelmakers nog eerder toegang krijgen tot nieuwe Android-builds en dit gaat dus gebeuren in de vorm van de productdevelopmentkit. Hiermee hoopt Google dat telefoonfabrikanten nog voor de volgende Android-versie al af is toestellen kunnen gaan testen, zodat bij de uiteindelijke versie van de software niet alleen de Nexus-telefoons van Google snel bijgewerkt kunnen worden, maar ook andere toestellen.

Het is de bedoeling dat nieuwe Android-versies twee tot drie maanden voor het uitbrengen beschikbaar komen voor smartphonemakers.