2min

T-Mobile heeft vandaag als tweede operator bekendgemaakt dat het een landelijk 4G-netwerk in Nederland gaat uitrollen. De operator heeft echter nog niet losgelaten wanneer het hiermee zal beginnen en welke regio’s als eerste aan de beurt zijn. T-Mobile heeft gekozen voor een 4G netwerk op basis van LTE.

T-Mobile is hiermee de tweede Nederlandse operator die gaat inzetten op 4G, eerder liet KPN al weten dit jaar de uitrol van een landelijk 4G-netwerk te starten. T-Mobile heeft nog niets losgelaten over een planning en dekkingsgebieden.

T-Mobile heeft al wel net als veel andere operators met kleinschalige 4G-netwerken. In het geval van T-Mobile zijn er al kleine 4G-netwerken in Delft, Den Haag, Gorinchem, Leiden en Rotterdam. Deze werden eerder dit jaar uitgerold en in gebruik genomen.

Nu zowel KPN als T-Mobile hebben aangegeven met een landelijk 4G-netwerk te komen is het wachten op Vodafone. Vodafone lijkt nu onmogelijk achter te kunnen blijven omdat dit op de langere termijn klanten kan gaan kosten. Vodafone heeft wel recent bekendgemaakt groot onderhoud te plegen aan het netwerk zodat het makkelijker en sneller klaargemaakt kan worden voor 4G. Over het daadwerkelijk uitrollen van een 4G-netwerk heeft Vodafone nog niets gezegd.

In het najaar vindt er een grote veiling plaats waarin in totaal 41 mobiele licenties worden geveild op de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. Vooral de hogere frequenties zijn hierbij interessante want die zijn het meest geschikt voor grootschalige 4G-netwerken. De overheid heeft de regels rond deze veiling al meerdere malen aangepast waardoor de veiling steeds is uitgesteld. Het is in elk geval de intentie van de overheid dat er een aantal nieuwkomers op de markt komen met een 4G-netwerk. Dit moet de concurrentie bevorderen, daarom mogen de drie huidige operators niet alle frequenties opkopen, een aantal daarvan zijn gereserveerd voor nieuwskomers.

Nieuwkomers op de markt zijn mogelijk een combinatie van Ziggo en UPC, deze bedrijven hebben een joint venture opgericht om licenties te kopen en daarnaast is er ook nog Tele2. Deze bedrijven lijken vrijwel zeker een bod te gaan doen op de frequenties. Ook hebben deze bedrijven al kleinschalige 4G-netwerken operationeel net als de drie grote operators. Dit omdat aangekochte licenties binnen een bepaalde periode in gebruik moeten worden genomen anders volgt er een boete en ook deze providers al kleine frequentieblokken hebben gekocht op een vorige veiling. Deze frequenties waren echter niet geschikt voor een landelijk netwerk.

Onder de licenties die dit najaar worden geveild zijn ook de bestaande licenties van de drie grote operators inbegrepen voor hun huidige 2G- en 3G-netwerken. Deze grote operators zullen dus sowieso een bod doen om deze te behouden.

Waarschijnlijk volgen de aankondigingen en planningen van landelijke 4G-netwerken vrij snel als de veiling achter de rug is en er bekend is wie welke frequenties krijgt.