Abonneer je gratis op Techzine!

De versie van Ubuntu met daarin standaard GNOME Shell in plaats van Unity zal op 18 oktober verschijnen.

Deze versie van Ubuntu wordt gemaakt door de community en zal de naam Gnomebuntu krijgen. Gnomebuntu is gebaseerd op Ubuntu 12.10 en komt op dezelfde dag uit als alle overige Ubuntu-afgeleiden weer met hun nieuwste versie verschijnen.

Gnomebuntu richt zich erop om een zo veel mogelijk standaard-GNOME-ervaring te bieden, terwijl het ook enkele bekende Ubuntu-elementen probeert te houden, waaronder sommige indicators. Zo zal de distributie als standaarddesktop gebruik maken van GNOME Shell, is de inlogmanager GDM, wordt Epiphany de standaardbrowser, wordt LibreOffice vervangen door Abiword en worden Ubuntu One en mogelijk ook het Ubuntu Software Center en de Updater niet meegeleverd.

Versie 3.6 van GNOME is aanwezig. Opvallend is dat Nautilus, de bestandsbeheerder van GNOME, een versie achterloopt. De ontwikkelaars van Gnomebuntu vinden, net als de ontwikkelaars van Ubuntu, dat Nautilus 3.6 te veel functies is kwijtgeraakt en blijven daarom liever bij versie 3.4.

De vraag is of Gnomebuntu nodig is. Met een beetje kennis is het mogelijk om binnen 20 minuten een standaard-GNOME-ervaring in Ubuntu te maken. Daarvoor moeten wel wat extra softwarebronnen worden toegevoegd en moet er handmatig wat opgeruimd worden, maar het is niet moeilijk.

Zodra Gnomebuntu uitgebracht wordt, zal deze vanaf deze website te downloaden zijn.