Is de iPhone 5 wel vernieuwend genoeg?

Abonneer je gratis op Techzine!

De vraag die velen zich stellen is of de iPhone zich kan blijven profileren als trendsetter en of de nieuwe iPhone 5 wel vernieuwend genoeg is. Vorig jaar waren veel mensen na de presentatie van de iPhone 4S ook wat teleurgesteld in de nieuwe iPhone, omdat men niet onder de indruk was van de vernieuwingen, ook dit jaar zijn er weer kritische geluiden. Hoewel Apple een aantal verbeteringen heeft gemaakt met de nieuwe iPhone ten opzichte van de vorige lijkt het er niet op dat er echt sprake is van een revolutionair product.

Afgelopen woensdag heeft Apple de iPhone 5 gepresenteerd aan het altijd enthousiaste Apple-publiek. De smartphone is dunner en heeft een groter scherm dan de voorganger, het scherm van de nieuwe iPhone 5 is namelijk 4 inch, terwijl dat bij de voorgangers allemaal 3,5 inch was. Ook kan het apparaat nu verbinding maken met 4G-netwerken en heeft het een snellere processor gekregen. Daarnaast is ook de Siri-spraakbesturing verbeterd en uitgebreid met meer talen, helaas nog niet het Nederlands.

Er zijn veel mensen die dit bij elkaar opgeteld niet als revolutionair willen omschrijven. Daar komt bij kijken dat de iPhone 5 een aantal mogelijkheden mist die andere smartphones wel hebben. Bijvoorbeeld, dat de smartphon geen NFC-chip heeft en dus ook geen NFC-technieken ondersteunt waarmee via de telefoon betalingen gedaan kunnen worden of bestanden kunnen worden gedeeld. Daarnaast zijn er nogal wat mensen die het jammer vinden dat Apple voor slechts een 4 inch scherm heeft gekozen en niet nog wat groter.

Er zijn zelfs Apple-medewerkers die laten weten dat ze hadden gehoopt op wat meer en grotere veranderingen ten opzichte van de vorige iPhone.

Of Apple zich zorgen moet maken over de verkopen van de iPhone 5 blijft vooralsnog onduidelijk. Een flop zal het toestel waarschijnlijk niet worden, aangezien Apple nog voldoende aanhangers en volgers heeft. Het is natuurlijk wel mogelijk dat de verkopen dalen en het echte grote succes uit blijft. Voor Apple is dat als de iPhone 5 een stuk minder verkoopt dan de iPhone 4S.

Hier zijn een aantal mogelijkheden die de iPhone 5 mist ten opzichte van de concurrentie:

Digitale betalingen via NFC

De nieuwe NFC-technologie moet ervoor gaan zorgen dat we in de nabije toekomst betalingen kunnen gaan doen met onze smartphone. Zowel Android als Windows Phone 8 bieden ondersteuning voor NFC en diverse smartphones zijn ook voorzien van een NFC-chip. Apple doet hier nog niets mee, maar richt zich wellicht op mogelijkheden van Bluetooth 4.0.

Touch to Share

Wederom een technologie die gebruik maakt van NFC. Dit keer om gemakkelijk bestanden uit te wisselen of media af te spelen. Apple heeft weliswaar AirPlay, maar hiermee kunnen geen bestanden worden uitgewisseld.

Dynamisch startscherm

Android-smartphones, maar ook Windows Phones bieden de mogelijkheid om het startscherm aan te passen. Waar je bij de iPhone alleen iconen krijgt te zien kan je op een Android-smartphone ook widgets tonen met bijvoorbeeld het weer of je laatste Facebook-berichten.

Face Unlock

Een functie die vanaf Android-versie 4.0 beschikbaar is, Face Unlock. Hiermee kunnen Android-gebruikers hun smartphone ontgrendelen door er alleen maar naar te kijken.

Groter scherm

Zoals hierboven al aangegeven zijn er veel smartphones op de markt met een groter beeldscherm dan het 4 inch-scherm van de iPhone 5. Goed, Apple is eindelijk afgestapt van het kleine 3,5 inch scherm, maar is dat voldoende om mensen te overtuigen? Veel Android-smartphones zijn 4,3 of zelfs 4,7 inch.

Draadloos opladen

Als we kijken naar innovatie dan zien we dat Samsung en Nokia al toestellen hebben aangekondigd die draadloos kunnen worden opgeladen. De Galaxy S III van Samsung is hiervoor geschikt gemaakt, alleen is de oplader nog niet beschikbaar. Nokia zal bij de lancering van de aankomende Windows Phone 8-smartphones, eind oktober, meteen deze mogelijkheid gaan aanbieden.

Micro-USB

Apple heeft ervoor gekozen om de connector van de iPhone te verkleinen, maar blijft een eigen formaat voeren en kiest niet voor de algemene micro USB-standaard. In Europa is afgesproken dat alle fabrikanten gebruik maken van micro USB, omdat opladers dan uitwisselbaar zijn, accessories op meerdere toestellen passen en het uiteindelijk beter voor het milieu is. Apple kiest er echter voor om deze EU-regels te negeren en komt opnieuw met een eigen connector. Voor de consument minder prettig omdat men niet even snel een oplader kan lenen. Wel is er een nieuwe adapter aangekondigd waarmee alsnog een USB-kabel gebruikt kan worden, maar dan zit je nog altijd met tussenstukjes.