‘PlayStation 4 lanceert eerder dan Xbox 720’

Abonneer je gratis op Techzine!

Vooralsnog heeft Sony nog niet aangegeven dat er een opvolger voor de PlayStation 3 in ontwikkeling is. Toch doen er al vele geruchten de ronde over de mogelijke naam van de vierde generaties PlayStation, de specificaties en de release datum. Een goede reden dus om al deze geruchten op een rijtje te zetten.

Bij Kotaku, een webblog voor videogames, klopte een bron aan met de mededeling dat de nieuwe PlayStation “Orbis” gaat heten. Of dit een codenaam is of dat Sony deze naam werkelijk gebruiken zal voor de PlayStation 4 is niet duidelijk. Toch zou Orbis wel een mogelijkheid zijn wanneer Sony de vierde generaties PlayStation zou laten samenwerken met de PS Vita. Vitae Orbis betekent namelijk "kringloop van het leven".

Over de interne componenten was ook een hoop te doen. Vorige week werd bekendgemaakt dat SDK0kits voorzien zijn van een AMD A10 APU. Dit systeem is verder voorzien van 8- tot 16GB aan werkgeheugen, 256GB opslagruimte en een Blu ray-drive.

De grafische eigenschappen van de AMD A10 APU zijn momenteel al wat achterhaald. AMD levert op dit moment al betere chips, en als je kijkt naar bijvoorbeeld NVIDIA en Intel, dan verbleekt deze chip helemaal. Natuurlijk valt een gameconsole niet te vergelijken met een PC, omdat een gameconsole een gesloten systeem is met een beperkt doeleinde. Toch wil Sony volgens geruchten ondersteuning bieden voor Ultra High Defenition- en 1080p 3D-resoluties. Met enkel de A10-chip alleen lijkt dit een schier onmogelijke taak. Als Sony de chip wel gaat gebruiken, ligt het voor de hand dat er hulp ingeroepen moet worden van een descrete videokaart.

Hoewel de PlayStation 2 en ook de PlayStation 3 deels backwards compatibel waren met games van eerdere consoles, zou Sony nu van plan zijn om dit voor de PS4 achterwege te laten. Als je dus het zekere voor het onzekere wilt nemen, zul je dus je PS3 moeten bewaren als je gehecht bent geraakt aan je spellen.

Sony zou ook van plan zijn om de tweedehands markt voor PlayStation-spellen om zeep te helpen. Geruchten gaan dat de spellen die je koopt gekoppeld zullen worden aan je persoonlijke PlayStation-account. Dit betekent dat de waarde van je spellen naar een absoluut dieptepunt daalt, wanneer je ze eenmaal geactiveerd hebt.

De Japanners geven opvallend weinig prijs over de PlayStation 4, maar toch weten sommigen al te melden dat het apparaat met de kerst van 2013 uitgegeven zal worden. Dit zou betekenen dat het systeem zou uitkomen voordat de volgende Xbox op de markt komt. De Xbox 360 kwam bijna een jaar eerder uit dan de PlayStation 3 en hoewel de Xbox 360 in het begin vol met fabrieksfouten zat, snoepte het systeem flink wat van de verkopen van de PlayStation 3 af. Sony zal er alles aan gelegen zijn om dit niet nog een keer te laten gebeuren.