Firefox 17 bevat Facebook Messenger-integratie

Abonneer je gratis op Techzine!

Versie 17 van Mozilla Firefox is uitgegeven en deze update beschikt over een nieuwe API voor sociale media. De API kan gebruikt worden om een "social sidebar" te ontwikkelen die Firefox-gebruikers in staat stelt om tijdens het websurfen direct te chatten met contacten.

Om te onderschrijven dat Mozilla en Facebook dikke vrienden zijn, is de eerste social feature Facebook Messenger. Wanneer Facebook Messenger wordt ingeschakeld, verschijnt er rechts in de browser de sidebar waarin chatgesprekken via Facebook staan. Op dit moment is Facebook overigens de enige met een social sidebar, maar de API is ook voor andere sociale netwerken beschikbaar, de kans lijkt groot dat andere partijen dus zullen volgen.

Naast de API voor sociale toepassingen beschikt Firefox nu ook over een blocklistingmogelijkheid voor plugins. Hiermee wordt oude content op een website niet geladen, als deze verouderde plugins gebruikt zoals een oude versie van Flash. Gebruikers kunnen wel nog steeds zelf content aanklikken om deze toch af te spelen met de oude plugins of aangeven een nieuwere versie van de plugin op te halen.

Als laatste biedt deze nieuwste versie van Firefox geen ondersteuning meer voor Mac OS X 10.5. Safari van Apple zette deze stap afgelopen jaar al en Google Chrome deed hetzelfde enkele weken geleden. Dit betekent dus dat Opera de enige veelgebruikte browser is die het oude besturingssysteem van Apple blijft ondersteunen.