Huawei heeft op de CES de Ascend Mate gepresenteerd, er gingen al een tijd geruchten over deze nieuwe smartphone en tablet combinatie van het bedrijf maar deze zijn nu dus bevestigd. Het 6,1-inch grootte apparaat ligt vanaf februari in de Chineese winkels of deze ook naar Nederland komt is vooralsnog even afwachten. Huawei heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lenovo wel smartphone plannen in Europa.

De Ascend Mate is op dit moment de smartphone met het grootste scherm ter wereld. Een 6,1-inch HD IPS+ LCD scherm met een schermresolutie van 1280 x 720 pixels. Om het apparaat toch nog relatief ‘klein’ te houden is er gekozen voor een minimale bezel rondom het apparaat. De Ascend Mate draait op Android 4.1 en beschikt over een 1,5 GHz Hi-Silicon quad-core processor. De Ascend Mate wordt van stroom voorzien door een 4050 mAh batterij en verder beschikt de smartphone over een 8 megapixel camera.

Naast de enorme Ascend Mate komt Huawei ook met een iets kleinere 5-inch smartphone, de Huawei Ascend D2, die over een retina LCD-scherm beschikt met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze komt net als de Mate ook met Android 4.1 en beschikt wederom over een 1,5 GHz quad-core processor die door Huawei zelf ontwikkeld is. Deze komt ook volgende maand in China op de markt waarna Japan later zal volgen. Naast de 5 inch variant zal van de Ascend D2 ook een 4.7-inch versie verschijnen.

Wanneer de Ascend Mate en Ascend D2 in Europa op de markt gaan komen en voor welke prijs is onduidelijk. Huawei heeft zoals gezegd wel plannen op de Europese markt en met deze toestellen lijkt het bedrijf zeker niet kansloos.