Ruïneren van nieuwe Samsung-laptops kan met elk OS

Abonneer je gratis op Techzine!

Niet alleen Ubuntu, maar het booten van elk OS kan een aantal nieuwe Samsung-modellen compleet onbruikbaar maken. Nebula-programmeur Matthew Garrett zegt dat de fout niet in Linux schuilt, maar in de firmware die het OS standaard boot met UEFI.

Het probleem waarbij laptops na het booten van Ubuntu compleet onbruikbaar worden treedt op bij de modellen 300E5C, NP700Z7C, NP700Z7C en 530U3C van Samsung. Een deel van deze laptops is ook in Nederland te koop. Garret raadt eigenaren van de instabiele modellen aan hun laptops te booten via het klassieke BIOS, in plaats van het nieuwe UEFI. Het gevreesde zwarte scherm wordt veroorzaakt door code die te veel informatie wegschrijft in het variabele geheugen van de UEFI-firmware, zo schrijft hij in zijn blog.

Een fatale error door te veel informatie zou volgens de specificaties van de firmware niet mogelijk moeten zijn, maar dat is precies wat de hardware van Samsung voor elkaar krijgt. Dat betekent een risico bij ieder OS dat data dumpt in de UEFI van de modellen. De firmware zou volgens Windows 8 64KB moeten kunnen opslaan, maar Garrett kreeg zijn moederbord kapot door slechts 36KB naar de UEFI weg te schrijven.

Afgelopen week kwam naar buiten dat een aantal nieuwe Samsung-modellen onherstelbaar het leven lieten na het booten van Ubuntu. De crash werd toen herleid naar een hardwaredriver van Linux, maar dat lijkt niet de oorzaak.