Toekomstige smartphone krijgt scherm van Saffier

Abonneer je gratis op Techzine!

De productie van gefabriceerd saffier kan zo goedkoop worden, dat het de glazen schermen van smartphones binnen enkele jaren kan vervangen. Schermen zijn dan praktisch onbreekbaar, dankzij het op één na hardste natuurlijke materiaal op aarde.

Saffier wordt nu onder andere gebruikt als doorzichtig pantser in militaire voertuigen. Waarschijnlijk blijft het Gorilla Glass van Corning een goedkoper alternatief, maar de prijs van saffier gaat zakken door toenemende concurrentie en verbeterde technologie.

Dat zijn de woorden van marktanalyst Eric Virey. Apple gebruikt saffier nu al om de cameralens van de iPhone te beschermen, maar volgens de analist denken alle grote producenten na over het vervangen van glas met saffier. "Ik ben ervan overtuigd dat er in 2013 een paar hoogwaardige smartphones met saffier op de markt komen," zegt Virey.

In plaats van puur saffier, zijn laagjes een goedkopere oplossing. Het gaat dan om verschillende dunne laagjes van saffier en plastic, waarmee het materiaal zijn kracht behoudt. Ontwikkeling van deze methode is al in volle gang bij GT Advanced Technologies.

Volgens het bedrijf gaat een display van saffier drie tot vier keer zoveel kosten als een scherm van Gorilla Glass. Zodra de productie en verkoop op peil is zal de prijs verder zakken, denken werknemers.