LinkedIn presenteert crossplatform contacten-app

Abonneer je gratis op Techzine!

LinkedIn lanceert vandaag LinkedIn Contacts. De iPhone adresboekapplicatie verzamelt berichten, contacten en evenementen van al je webaccounts en verwerkt de informatie in één overzicht. De applicatie is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar.

LinkedIn is al de dominante speler in de zakenwereld, met een flinke collectie professionele profielen en cv’s. Het sociale netwerk doet nu een greep naar meer houvast in het mobiele bestaan, met een applicatie die relatiebeheer moet vereenvoudigen en orde moet scheppen in de ‘warboel’ van online accounts en profielen.

Contacts maakt voor elk van je contacten een basale tijdlijnachtige geschiedenis, waar alle gesprekken, e-mails, evenementen en ontmoetingen worden verzameld. De iOS-applicatie gebruikt daarvoor informatie uit bestaande accounts als Gmail, Yahoo Mail, Outlook en in mindere mate apps als Evernote. Grote missers op het lijstje zijn Facebook en Twitter, integratie die voorlopig ook niet zal komen.

De tijdlijn geeft de relatie weer met die persoon, zodat je relaties gemakkelijker kunt onderhouden. Die tijdlijn verschijnt boven elk bezochte profiel op LinkedIn. In de Contacts-app wordt de tijdlijn vergezeld door een tabblad met contactinformatie.


Het onderhouden van relaties is de tweede kerneigenschap van de app. Contacts stuurt je elke dag een mailtje met suggesties om je contacten te onderhouden, bijvoorbeeld door iemand te feliciteren met een promotie of verjaardag. Ook instelbare herinneringen voor het opnemen van contact zijn ingebouwd.

Contacts is gebouwd op de starter-app Connected, die LinkedIn medio 2011 overnam. De oprichter van de originele app staat nog altijd aan het roer van het project. De applicatie debuteert vandaag, maar is in eerste instantie alleen beschikbaar voor een klein aantal gebruikers in de Verenigde Staten. In de komende weken zal de beschikbaarheid groeien en zal zelfs een Android-applicatie verschijnen, maar introductie in Nederland is vooralsnog niet genoemd.