Onderzoekers zijn erin geslaagd om een contactlens te ontwikkelen die functies kan bieden zoals we die kennen van Google Glass. Het team ontwikkelde een transparante contactlens met daarop een geleidende mix van grafeen en zilverdraden.

De mix van grafeen en zilver wordt op een normale zachte contactlens geplaatst. De onderzoekers hebben de lenzen al een proefrit gegeven op proefdieren. Er werd gekozen voor konijnen omdat de ogen van deze dieren veel gelijkenissen tonen met die van mensen. De dieren hadden volgens de onderzoekers geen last van de lenzen en probeerden deze niet op eigen initiatief te verwijderen. Hun ogen raakten bovendien ook na een testperiode van 5 uur niet geïrriteerd, de elektronica bleef bovendien functioneel.

"Ons doel is om een draagbare contactlens te ontwikkelen die alle dingen kan doen die Google Glass ook kan," zegt Jang-Ung Park, een chemisch ingenieur van de Nationale Universiteit van Ulsan in Zuid-Korea. Naast deze universiteit werkten ook verschillende andere academies mee, plus twee onderzoeksinstellingen van Samsung. De onderzoekers denken dat de contactlens ook aanvullende functies kan krijgen zoals het monitoren van de gezondheid van de gebruiker met behulp van biometrische sensoren.

Vooralsnog is het alledaags gebruik van dergelijke lenzen nog wel een paar jaren van ons verwijderd. De geteste lens had een ‘display’ met slechts één pixel.