Het Europees Parlement heeft besloten om de gevangenisstraffen op internetcriminaliteit te verhogen. De landen van de Europese Unie krijgen twee jaar de tijd om de nieuwe straffen door te voeren in hun lokale wetgeving, maar het lijkt erop dat veel landen daar niet zolang mee gaan wachten.

Aangezien internetcriminaliteit tegenwoordig veel schade kan veroorzaken heeft het Europees Parlement besloten de straffen te verhogen. Zo krijg je minimaal drie jaar gevangenisstraf als je wordt veroordeeld voor het runnen van een botnet. Ook als je het in je hoofd haalt om kritieke infrastructuur aan te vallen, zoals energiecentrales, waterschappen, luchthavens en dergelijke, kan je rekenen op een gevangenisstraf van minimaal vijf jaar. Tot slot is het inhuren van iemand voor bedrijfsspionage ook niet verstandig, straks zal het gehele bedrijf aansprakelijk zijn voor online overtredingen.

Ook is het verkopen van software voor spionagedoeleinde of het opzetten van botnets strafbaar gesteld.

Wanneer de nieuwe straffen in de Benelux zullen worden ingevoerd is nog onduidelijk. De 28 EU-landen hebben twee jaar de tijd de nieuwe regelgeving door te voeren.