Mexicaans dorp bouwt eigen mobiele netwerk

Abonneer je gratis op Techzine!

Het Mexicaanse dorpje Villa Talea de Castro wordt door de telecomaanbieders als te klein beschouwd om gedekt te worden door hun mobiele netwerken. Dus is het dorp zelf aan de slag gegaan om zijn eigen mobiele netwerk te bouwen, met succes.

América Móvil, geleid door miljardair Carlos Slim, weigerde het dorpje te voorzien van dekking met zijn mobiele netwerk. Hij wilde ten minste 10.000 abonnees, iets wat onmogelijk was gezien het dorpje maar 2500 inwoners heeft. De inwoners ondernamen toen actie en startten met behulp van organisaties en universiteiten een eigen telecomprovider. Het plaatste een antenne, zette radio- en computerapparatuur op en noemde zijn telecomprovider Red Celular de Talea.

Het dorpje kreeg hulp van Rhizomatica, een non-profitorganisatie met experts van over de hele wereld, dat de toegang tot mobiele netwerken probeert te verbeteren. Rhizomatica is van mening dat hervorming van de telecommarkt nodig is in Mexico om de obstakels die in de weg staan voor de ontwikkeling van dit soort gemeenschapsprojecten op te heffen.

Het dorpje heeft een licentie van de overheid gekregen voor de duur van twee jaar om enkele frequenties in dat gebied te gebruiken. De lokale dienst kost 15 pesos of 1,2 dollar per maand, dat is 13 keer goedkoper dan de prijs van een van de grotere spelers in Mexico City.

Het netwerk heeft wel een beperking: telefoongesprekken kunnen niet langer dan vijf minuten duren, omdat anders de lijnen overbezet raken. In de komende weken wordt het aantal lijnen uitgebreid naar 35, doordat er eigen apparatuur geïnstalleerd zal worden. Later zullen mogelijk samenwerkingen worden aangegaan met andere dorpen, waardoor geprobeerd zal worden de Mexicaanse overheid over te halen frequenties vrij te maken voor plattelandsgebieden waar de grote telco’s niet in willen investeren.

América Móvil is overigens van plan KPN over te nemen. KPN probeert dat echter te voorkomen. De stichting opgericht om het voortbestaan van KPN te garanderen, heeft opties opgekocht waardoor de Mexicaanse telecomgigant KPN op dit moment niet kan overnemen.