Geen Desktop-tegel bij nieuwe Windows RT-apparaten

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft is voor Windows RT langzaamaan aan het afstappen van het klassieke bureaublad. Het bedrijf maakt bekend dat je een optie moet aanzetten voordat je standaard gebruik kunt maken van een bureaublad.

Volgens Winsupersite kunnen mensen die een Windows RT-apparaat aanschaffen de bureaublad-tegel nog in Windows 8 RT toevoegen, maar standaard is deze uitgeschakeld. Deze extra stap moet niet alleen gemaakt worden bij de Surface-tablets, maar zal ook nodig zijn bij de Nokia Lumia 2520.

Windows RT bevat nog altijd de oude desktop-interface, daar zijn redenen voor. De Home en Student-versie van Office 2013 RT heeft standaard nog steeds een desktop-uiterlijk. Ook is er een desktop-variant van Internet Explorer en is er geen Modern UI-variant van de Verkenner. Om deze programma’s te draaien is deze interface dus nodig.

Door deze verandering door te voeren maakt Microsoft duidelijk dat het bedrijf met het besturingssysteem uiteindelijk helemaal wil afstappen van een bureaublad bij mobiele apparaten.

Om de overgang van bureaublad-interface naar tegel-interface helemaal soepel te laten verlopen zal Microsoft desktop-apps nog wel een lange tijd moeten ondersteunen. Deze stap is dan ook een eerste stap om uiteindelijk steeds meer via de tegel-interface te doen. Windows RT ondersteunt overigens geen desktop-apps die gemaakt zijn voor Windows 7 en ouder.

Zoals Steven Guggenheimer van Microsoft al zei: "Het gaat waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. En als het dat wel doet, dan is het moeilijk te voorspellen wanneer dit zal gebeuren."