Microsoft CEO Steve Ballmer heeft in een interview met ZDNet aangegeven dat zijn bedrijf zich gedwongen voelde om zelf tablets te gaan maken om beter de concurrentie aan te kunnen met de iPad van Apple. Volgens Ballmer was Microsoft destijds op bepaalde gebieden zwak ten opzichte van Apple.

Steve Ballmer heeft in een interview met ZDNet aangegeven dat Microsoft zich gedwongen voelde om een eigen tablet-lijn op te zetten, om op die manier beter met Apple en andere tabletfabrikante te kunnen concurreren. De keuze van het bedrijf om eigen hardware te maken ontstond dan ook om ervoor te zorgen dat het kon concurreren in een markt die steeds meer gedomineerd wordt door tablets en smartphones.

Volgens Microsoft’s CEO was het Surface-initiatief een grotere gok dan het besluit om de originele Xbox te maken. Volgens Ballmer blijft de Xbox een populair en iconisch apparaat, hoewel er analisten zijn die denken dat het verstandiger is om de Xbox-afdeling apart van Microsoft door te laten gaan.

Hoewel Microsoft in eerste instantie niet veel andere keus had dan zich te mengen in de nieuwe markten, lijkt het bedrijf eindelijk een serieuzer marktaandeel te krijgen. De Surface-tablets beginnen steeds beter te verkopen en ook het marktaandeel van Windows Phone zit in de lift.