2min

De satellietbeelden die getoond worden in Google Maps en Bing Maps zullen volgend jaar een heel stuk scherper worden. Dit is mogelijk dankzij een nieuwe satelliet die gisteren is gelanceerd, de satelliet kan foto’s maken waarbij 31 vierkante centimeter per pixel wordt vastgelegd, tot op heden waren beelden gelimiteerd tot 50 vierkante centimeter per pixel.

Het bedrijf Digital Globe, dat de satellietbeelden levert aan Google en Microsoft voor hun kaartdiensten, heeft gisteren een nieuwe satelliet gelanceerd. De nieuwe satelliet maakt nog scherpere foto’s dan tot op heden mogelijk was.

Dit is niet alleen te danken aan de nieuwe satelliet, maar ook aan een wetwijziging in de Verenigde Staten. In dit land is bij wet geregeld dat commerciële bedrijven beelden mogen maken van maximaal 25 vierkante centimeter per pixel, dit was voorheen 50 vierkante centimeter. Digital Globe gaat nu beelden op 31 vierkante centimeter per pixel maken. De satelliet is wel in staat om beelden te maken, maar dan moet de satelliet in een lagere baan rond aarde worden gebracht. Het bedrijf heeft nu gekozen voor een baan van 617 kilometer boven het aardoppervlak.

De satelliet draagt de naam Worldview-3 en is in staat om 680.000 vierkante kilometer per dag vast te leggen. Daarnaast is de satelliet in staat om binnen 24 uur weer nieuwe beelden te maken van dezelfde locatie. Digital Globe mag de beelden pas na zes maanden vrijgeven aan Google en Microsoft ter opname in de kaartendiensten. Gedurende deze zes maanden willen de Amerikaanse autoriteiten de beelden bestuderen om te kijken of er gevoelige objecten zijn vastgelegd.

Digital Globe wil in 2016 nog een satelliet lanceren die beelden moet gaan schieten. Het is inmiddels een lobby gestart om de Amerikaanse wetgeving opnieuw aan te laten passen: het bedrijf wil graag beelden maken op 10 vierkante centimeter per pixel. Alleen militaire organisaties hebben momenteel toestemming om scherpere foto’s dan de huidige limiet te maken, hoe scherp de beelden van de Amerikaanse overheid zijn is onbekend.