Google en Uber gaan concurreren met zelfrijdende taxi’s

Abonneer je gratis op Techzine!

Google investeerde al meerdere malen fors in Uber en daardoor leek de liefde tussen de bedrijven groot, maar het lijkt er nu op dat de liefde binnenkort voorbij is. Google zou werken aan een eigen Uber-concurrent maar dan met zelfrijdende taxi’s. Hierdoor is er geen chauffeur meer nodig.

Google Ventures investeerde in augustus 2013 maar liefst 258 miljoen dollar in Uber, het was de grootste investering die Google Ventures ooit deed. Een jaar later stopte Google Ventures nog meer geld in Uber. Daarmee leek de liefde tussen Google en Uber zeer groot en de kans dat Google op een dag Uber zou inlijven nog groter. Mede omdat David Drummond, de legal officer van Google, lid werd van Uber’s raad van bestuur in 2013.

Nu lijken de partijen elkaars rivalen te worden nu duidelijk is geworden dat Google werkt aan een eigen Uber-concurrent maar dan met zelfrijdende taxi’s. Drummond zou Uber ook al meerdere malen gewaarschuwd hebben dat de kans bestaat dat Google zelf met een concurrerende dienst komt. Nu verschillende topmannen van Uber screenshots hebben gezien van een Google-carpool-app voor Google-werknemers zou de paniek zijn toegeslagen. Uber zou nu overwegen om Drummond te vragen om op te stappen als lid van het bestuur.

Uber zou nu ook een samenwerking zijn aangegaan met de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh om een eigen zelfrijdende auto te ontwikkelen. De vraag is alleen of ze daar niet erg laat mee zijn aangezien Google al jaren bezig is met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto.

Google heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het bedrijf het openbaar vervoer wil laten innoveren. Het delen van een vervoersmiddel of een zelfrijdende auto die je via een app kan bestellen klinken dan ook helemaal niet zo vreemd. Indirect helpt Uber op dit moment Google ook nog eens want de hele Uber-app is gebaseerd op Google Maps, hierdoor beschikt Google ook over alle data van Uber, zoals waar de taxi’s zich bevinden, hoe het verkeer beweegt en hoe dat beter kan. Hoewel er verschillende andere aanbieders zijn van Map-applicaties wordt die van Google nog steeds gezien als de allerbeste. Uber zal dan ook niet snel overstappen op een andere dienst.

Voor Uber lijkt het verstandiger om Google te vriend te houden en te proberen tot een samenwerking te komen. Of dat ook gaat lukken, dat is nog maar de vraag. De liefde tussen Google en Uber is al bekoeld, zo presenteerde Google vorige week de mogelijkheid om informatiekaarten toe te voegen aan Google Now, ook was er direct een hele lijst aan partners die daar nu al gebruik van maken, in deze lijst kwam Uber niet voor maar wel de concurrent van Uber genaamd Lyft.