2min

Sommige mensen vinden het handig, maar de meeste hebben er een hekel aan, bloatware-applicaties. Programma’s die voorgeïnstalleerd op een laptop die nieuw uit de doos komt en waar je eigenlijk niets aan hebt. Zeker onder onze lezers zijn bloatware-apps alles behalve populair. De Consumentenbond heeft onderzocht welke fabrikanten veel en welke weinig bloatware installeren, gemiddeld komen ze uit op 18 applicaties.

Van de gemiddeld 18 meegeleverde applicaties zijn er gemiddeld 10 van de fabrikant zelf en de overige 8 komen van derde partijen. Medion is de fabrikant die het meeste applicaties van derde partijen installeert op nieuwe systemen, terwijl Packard Bell de meeste applicaties van zichzelf installeert.

De cijfers zijn gebaseerd op 283 laptops die de afgelopen twee jaar bij de Consumentenbond voorbij zijn gekomen. Hoewel de meeste meegeleverde software onschadelijk is en het vaak gaat om uitprobeerversies van bijvoorbeeld virusscanners, komt het ook weleens voor dat er wel schadelijke software tussen zit. Zoals de Superfish-malware die begin dit jaar op veel Lenovo-laptops werd aangetroffen.

Verder installeren fabrikanten vaak eigen applicaties waarmee ze bijvoorbeeld zelfstandig drivers kunnen updaten op de systemen buiten Windows Update om. De communicatie van deze applicaties wil nog weleens via onbeveiligde verbindingen lopen wat ook risico’s met zich mee kan brengen. Bloatware is daardoor niet populair onder IT-professionals.

De Consumentenbond heeft ook een peiling gehouden onder zijn lezers en daarin gaf 73 procent aan dat fabrikanten geen software zouden moeten installeren op systemen tegen betaling. Fabrikanten verdienen namelijk gewoon aan het installeren van software van derde partijen. Van de ondervraagden geeft 92 procent aan zelf te willen bepalen wat er is geïnstalleerd, verder vind 91 procent uitprobeersoftware van bijvoorbeeld antivirussoftware zeer vervelend. Alleen software om DVD’s af te spelen en de probeerversie van Microsoft Office wordt wel als gewenst ervaren.

Als we kijken naar de fabrikant die de minste bloatware installeert dan komen we uit bij Microsoft zelf, dat bedrijf installeert alleen een uitprobeerversie van Office voor op zijn Surface Pro-tablets. Daarna volgt Asus met gemiddeld 15 applicaties, waarvan slechts 2,2 applicaties van derde partijen. Het laat zien dat bloatware nog steeds erg populair is.

De volledige lijst met fabrikanten is als volgt: Microsoft met slechts 1 applicatie, Peaq met 9,3 applicaties waarvan 7,3 van derden, Asus met 15 applicaties waarvan 2,2 van derden, HP met 16,2 applicaties waarvan 7 van derden, Medion met 19 applicaties waarvan 17,5 van derde, Acer met 20 applicaties waarvan 5,8 van derden, Toshiba met 20,9 applicaties waarvan 5,9 van derden, Lenovo met 21,2 applicaties waarvan 7,3 van derden en tot slot Packard Bell met 25,3 applicaties waarvan 6,6 van derden.