Dijsselbloem stelt providers ultimatum voor gedragscode abonnementen

Abonneer je gratis op Techzine!

Minister Dijsselbloem heeft de Nederlandse telecomproviders geïnformeerd dat ze nog twee weken de tijd krijgen om met een fatsoenlijke gedragscode te komen voor het leveren van smartphones in combinatie met abonnementen, doen ze dat niet dan volgen er maatregelen.

In 2014 besloot de Hoge Raad dat het leveren van een "gratis" smartphone bij een abonnement in feite gewoon een koop op afbetaling is, omdat de prijs van het toestel in het abonnement verwerkt zit. Dit heeft tot gevolg dat de wet op financieel toezicht ook van toepassing is en die wet vereist dat een abonnement moet worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel.

Dat heeft echter de nodige gevolgen voor de consument maar ook voor de telecomproviders, waaronder flink hogere kosten om die registraties te doen. De telecomproviders vroegen dan ook om een uitzondering op de wet, daar is over nagedacht maar Dijsselbloem weigert dit omdat het niet wenselijk is maar ook niet te rechtvaardigen ten opzichte van bedrijven die wel aan de wet moeten voldoen.

Hierop vroeg Dijsselbloem aan de telecomsector om zelf met een gedragscode te komen die als alternatief kan dienen voor de wet op financieel toezicht. De bedoeling was dat deze gedragscode er op 1 januari 2016 zou zijn zodat Dijsselbloem een wetswijziging kan doorvoeren. Dat is niet gelukt en daarop werd de deadline uitgesteld naar 1 maart, inmiddels is ook die termijn verstreken en nog steeds hebben de telecomproviders geen acceptabel voorstel ingediend.

Helaas zijn de voorstellen van de providers nog niet uitgelekt en ok Dijsselbloem gaat inhoudelijk niet in op voorgaande voorstellen, waardoor het onduidelijk is wat er in die gedragscode staat. Wel is duidelijk dat de telecomproviders nog twee weken hebben om een gedragscode af te leveren die wel voldoet aan de normen van Dijsselbloem anders volgen er andere maatregelen. Die maatregelen houden waarschijnlijk in dat de wet op financieel toezicht van kracht wordt en Dijsselbloem de optie voor een gedragscode verwerpt.

Inmiddels worden er ook al grote rechtszaken voorbereid tegen de telecomproviders vanwege het gratis aanbieden van smartphones, terwijl het eigenlijk ging om koop op afbetaling. Er zijn mensen die hier weer een slaatje uit proberen te slaan.