AMD heeft een opmerkelijke stap gezet om de concurrentie aan te gaan met Intel. Het heeft een licentie verstrekt op zijn eigen x86 CPU-technologie aan een Chinese joint-venture waar AMD zelf deel van uit maakt. Het doel van dit Chinese bedrijf is om serverchips te gaan produceren en te concurreren met Intel op de datacentermarkt.

AMD heeft zelf niet meer de middelen om op alle fronten de concurrentie aan te gaan met Intel, dus het bedrijf kiest nu voor slimme oplossingen. Een van die oplossingen is een join-venture met de naam Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co, of kortweg Thatic. Thatic is een samenwerking tussen AMD en een consortium van Chinese bedrijven die gebruik kunnen maken van AMD-technologieën om serverchips te ontwerpen en produceren.

Het geven van een licentie op deze technologie is een opmerkelijke stap want AMD heeft weliswaar eigen x86-technologieën, maar de basis voor de x86-architectuur komt bij Intel vandaag en AMD heeft een niet overdraagbare licentie op deze Intel-technologie.

Intel zal dus ongetwijfeld goed gaan onderzoeken over deze stap van AMD wel door de beugel kan, maar volgens de CEO van AMD, Lisa Su, voldoet AMD op alle fronten aan de overeenkomst met Intel. Daarnaast biedt deze joint-venture veel nieuwe kansen voor AMD. Daarnaast levert de licentie-overeenkomst al direct 293 miljoen dollar op. De serverchips die straks ontworpen, geproduceerd en verkocht gaan worden kunnen mogelijk nog veel meer gaan opleveren.