Star Trek’s LCARS wordt mogelijk stemassistent

Abonneer je gratis op Techzine!

Steeds meer bedrijven werken aan de ontwikkeling van een virtuele assistent. Microsoft en Apple zijn met hun Cortana en Siri de voorlopers op de markt, maar nu voegt zich mogelijk een interessante derde partij bij de markt.

Het concept van een virtuele assistent stamt uit de jaren zestig, toen de eerste Star Trek-serie uitkwam. Daarin was er de immer behulpzame computer, LCARS genaamd, die op commando allerhande zaken kon uitvoeren en controleren. De stem van de computer werd ingesproken door Majel Barrett, echtgenote van Star Trek-bedenker Gene Roddenberry.

Ondanks dat Barrett in 2008 overleed, lijkt haar stem niet verloren te zijn gegaan. Op het officiële Roddenberry Twitter-account verscheen het bericht dat men haar stem "fonetisch opgenomen heeft" en werkt aan meerdere toepassingen zoals "Siri en mogelijk de stem van de computer in Star Trek: Discovery".

De stem van Barrett is al een kleine vijftig jaar in de franchise te horen, dus voor fans moet het een opwindend idee zijn om haar stem te kunnen gebruiken als virtuele assistent. De vraag is natuurlijk wel, mocht men erin slagen LCARS om te vormen tot een virtuele assistent, of die meer kan worden dan alleen een gimmick, passend bij de marketingcampagne voor de nieuwe serie waar men aan werkt.

Die serie, Star Trek: Discovery, is de eerste in de franchise sinds Star Trek: Enterprise in mei 2005 tot een einde kwam. De nieuwe show speelt zich tien jaar voor de gebeurtenissen in de oorspronkelijke serie af en volgt de bemanning van de USS Discovery.