2min

Samsung is tot twee keer toe in de problemen gekomen met zijn Galaxy Note 7 toestellen, de eerste versie had last van exploderende batterijen, terwijl de tweede versie, het vervangende toestel, vervolgens ook vlam bleek te vatten. Vanwege de problemen besloot het Zuid-Koreaanse bedrijf gisteren de toestellen geheel van de markt te halen. Waarmee het doek voor de Note 7 is gevallen.

Onderzoekers vertellen nu, op voorwaarde van anonimiteit, tegenover Bloomberg over de problemen die ze tot nu toe ontdekt hebben. Volgens de onderzoekers hadden de eerste Galaxy Note 7 toestellen het probleem van een te grote batterij. Die paste net niet goed in het daarvoor bestemde compartiment in de telefoon, waardoor de circuits niet meer goed aansloten en daardoor kon er kortsluiting ontstaan.

De nieuwe toestellen hebben met een ander probleem te maken denken de onderzoekers. Wat dat probleem precies is, weet men niet, maar er lijkt iets mis te zijn met de nieuwe accu’s die geleverd worden door het Chinese Amperex Technology. Door de vrij grote order die Samsung ineens plaatste, lijkt er een fout in de productielijn geslopen te zijn.

Het gevolg daarvan is dat ook de nieuwe batterijen tot problemen leiden. Bloomberg denkt ook dat daarin de reden ligt voor het feit dat Samsung zo plotseling besloot het vlaggenschipmodel dat het ontwikkeld had om het op te nemen tegen de Apple iPhone 7 Plus, van de markt te halen. Samsung doet zelf nog onderzoek naar de precieze oorzaken en heeft nog geen officiële berichten hierover naar buiten gebracht.

Sinds de lancering van de Samsung Galaxy Note 7 wordt het toestel door problemen geteisterd. Tot 15 september waren er alleen al in de Verenigde Staten 92 berichten over Note 7-toestellen met ontvlammende en exploderende accu’s. In de weken daarna besloot Samsung de toestellen te vervangen, met batterijen die het als veilig bestempelde. Dat bleek echter niet te kloppen, want ook vervangende apparaten hadden last van problemen met de batterij.

Gisteren besloot Samsung om die reden geheel te stoppen met de toestellen. Sindsdien zijn de aandelen van Samsung bijna acht procent in waarde gedaald en verloor het volgens de berichten bijna 15 miljard euro in waarde. De merkschade zal echter veel groter zijn. Analisten rekenen erop dat het Samsung mogelijk tien tot twintig miljard dollar gaat kosten.