2min

Een medewerker van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) wordt ervan verdacht de afgelopen twintig jaar gegevens verzameld te hebben die als “geheim” of “topgeheim” aangemerkt stonden. In totaal zou het gaan om maar liefst 50 terabyte aan bestanden.

Afgelopen donderdag werd de 51-jarige oud-medewerker Harold Martin voor de Amerikaanse rechter geleid. Onderzoekers van de NSA zouden duizenden documenten aangetroffen hebben in zijn woning, evenals bijna 50 terabyte aan gegevens. Velen daarvan zijn plannen die hem niet eens aangingen, staat in de aanklacht.

Martin werkte net als klokkenluider Edwards Snowden voor de firma Booz Allen Hamilton, een bedrijf dat de NSA helpt bij digitale spionage. Hij verzamelde daar jarenlang gegevens en zou die mogelijk naar buiten willen brengen. Er werd namelijk bij de huiszoeking een document aangetroffen waarin uitgelegd stond hoe de geheime computerinfrastructuur van de NSA precies in elkaar zit. In de aanklacht valt te lezen dat dit document zo is geschreven dat het voor “een publiek buiten de geheime diensten” lijkt.

Veel van de documenten bleken verder “openlijk in zijn thuis kantoor te liggen, of waren opgeslagen op de achterbank en in de kofferbak van zijn auto.” Er zijn afgezien van de vele documenten geen aanwijzingen aangetroffen dat Martin ze al daadwerkelijk gepubliceerd, dan wel verkocht heeft. Als Martin veroordeeld wordt – en volgens de aanklagers is het “bewijs tegen hem overweldigend”, hangt hem mogelijk de doodstraf boven het hoofd.

Harold Martin voegt zich nu bij een illuster rijtje van mensen die gegevens van de Amerikaanse geheime diensten stalen. Voorganger Chelsea Manning lekte duizenden documenten naar klokkenluiderwebsite WikiLeaks, en werd veroordeeld tot 35 jaar cel. Edward Snowden, die net als Martin voor de NSA actief was, lekte duizenden geheime gegevens naar onder meer de Britse krant The Guardian en heeft politiek asiel in Rusland.