Inleiding

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de opvolger van Windows Vista de naam Windows 7 heeft gekregen en dat Microsoft pas een eerste alphaversie van dit ‘nieuwe’ besturingssysteem vrij heeft gegeven aan bezoekers op de PDC 2008. Het gaat hier om buildnummer 6801 waar Techzine zijn hand op heeft weten te leggen en die in deze review besproken wordt.

Wat is er zo speciaal aan deze build van Windows 7? Tenslotte zie je nergens de nieuwe taakbalk en overige wijzigingen zijn ook maar moeilijk te vinden. Schijn bedriegt want er zit meer in dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo kan via een tweak wél de nieuwe taakbalk gestart worden in Windows 7 en is er meer dan alleen deze GUI-wijziging.

Voordat ik op de volgende pagina alles wat verbeterd, gewijzigd en nieuw is ga bespreken, wil ik eerst even de naam Windows 7 verduidelijken. Het zal je nu wel bekend zijn dat in geen enkel opzicht Windows 7 de zevende versie van Windows is. Het kernelnummer draagt versie 6.1 en zal dat ook houden, wat er dus toe zal leiden dat ‘Windows 8’ NT-kernelnummer 7 kan krijgen. Lekker logisch en ook als je alle Windows-versies bij elkaar optelt kom je niet op zeven uit.

Waarom heeft Microsoft dan in hemelsnaam deze beslissing genomen? Eigenlijk heel logisch. Bij consumenten staat Windows Vista bekend als slecht, bekijk het Mojave-experiment maar (Experiment waarbij Microsoft mensen Vista liet testen, maar deed alsof het om een nieuw besturingssysteem ging – red.). Bij bedrijven misschien ook, maar het laatste wat je tegen hun wil zeggen is: "we hebben alles omgegooid en jullie moeten weer wachten op nieuwe en fatsoenlijke drivers".

Tegen consumenten wil Microsoft met Windows 7 vertellen dat het geen Windows Vista is, vandaar de naam 7. Tegen bedrijven wil het juist kwijt dat Windows 7 wél Vista is, vandaar kernelnummer 6.1 waar bedrijven eerst naar zullen kijken. Een ideale strategie die paradoxaal genoeg absoluut geen steek houdt, maar ik denk wel zal werken. Maar goed, er is nu wel genoeg gezegd over de naam van Windows 7 en laat ik dus snel beginnen met de eerste feiten over Windows 7.