3min

Gameplay singleplayer

Als je voor het eerst door het hoofdmenu bladert zijn er drie opties die het belangrijkst zijn. Deze opties zijn de Singleplayer, hierin kan je snel een race in elkaar zetten en met een auto naar keuze direct racen. De multiplayer kom ik later op terug. Maar waar het eigenlijk allemaal om gaat is de Dirt Tour. Dirt Tour bestaat uit vier seizoenen en elk seizoen bestaat ook weer uit vier delen die elk verschillende races omvatten. De volgende type races zitten in het spel:

  • Rally: Je rijdt alleen van punt A naar punt B meestal over ruw terrein.
  • Rallycross: Je rijdt met andere racers een bepaald aantal rondes. Ook dit is weer meestal over ruw terrein.
  • Head 2 Head: In deze racevariant rijdt je tegenstander naast je maar op een andere baan. Deze race bestaat uit twee rondes en als de eerste ronde is voltooid wisselen de spelers van baan.
  • Landrush: Hetzelfde als rallycross behalve dan dat je met een pick-up over zeer ruw terrein rijdt.
  • Drift: Een racemode die wat minder vaak voor komt in je racecarrière. In deze mode moet je als het ware door de bochten glijden. Hoe langer je dit volhoudt hoe meer punten je krijgt, deze punten bepalen tevens je eindpositie.
  • Trailblazer: Hetzelfde als rally maar dan met zeer snelle wagens.




Naast al deze racemodes is er ook nog Gymkana. Gymkana is meer stunten dan racen en je zal hier dan ook punten moeten verzamelen in plaats van een goede tijd neer te zetten. Deze stunts bestaan uit driften, schansspringen, spinnen en nog veel meer. Hoe meer je van deze stunts achter elkaar doet hoe meer punten je krijgt. In de careermode zal je drie Gymkana varianten moeten voltooien. Deze drie varianten zijn:

  • Freestyle: Hier kan je zelf kiezen waar je je punten wil halen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan driften, spinnen of schansspringen. Natuurlijk levert een combinatie van verschillende stunts meer punten op. Ook krijg je steeds minder punten als je dezelfde stunt blijft herhalen.
  • Smash attack: Overal op de track staan houten borden met een afbeelding erop van een robot of een gebouw. Het is de bedoeling om de borden met een robot erop omver te rijden en de borden met de gebouwen te laten staan. Zoals je misschien al had verwacht krijg je voor elk omver gereden "robot bord" punten en voor elk omver gereden "gebouw bord" strafpunten.
  • Sprint: Dit is de moeilijkste Gymkana variant. Je moet in deze mode een x aantal stunts doen binnen een bepaalde tijd. Falen is dus geen optie!




Aan het einde van elke race krijg je reputatiepunten waarmee je een reputatielevel omhoog kan gaan. Hiermee kan je verschillende soorten auto’s vrijspelen die op hun beurt weer voor een grotere reputatiebonus zorgen. Die bonus moet je echter wel verdienen door bepaalde "objectives" in een race te voltooien. Zo kan je bijvoorbeeld 300 reputatiepunten extra krijgen als je een maximale snelheid van 140km/u haalt. Je kan maximaal level 30 behalen in de singleplayer.

Ik heb het spel met een Logitec G25 stuur gespeeld. Wil je echt het onderste uit de kan halen dan zou ik het spel ook met een racestuur spelen. Het spel ondersteunt ook de koppeling en versnellingspook zodat het allemaal nog echter lijkt. Ook kan je nog verschillende assist aan of uit zetten om het respectievelijk makkelijker of moeilijker te maken.