3min

Nieuwe functies & verbeterde apps

Als je Windows Phone 7.5 voor het eerst opstart, lijkt er weinig te zijn veranderd. De interface is hetzelfde gebleven, die niet alleen gekenmerkt wordt door het Metro-design, maar ook door de live tiles die je op het startscherm ziet en waarmee apps snel informatie naar de gebruiker toe kunnen communiceren. Zo kan de treinapp de huidige reis weergeven op zijn tile en kan de mailapp het aantal ongelezen e-mailberichten weergeven.

De live tiles hebben toch al meteen wat nieuwe functionaliteiten gekregen en zijn nog beter geworden in deze versie van Windows Phone. Zo is het nu mogelijk om specifieke informatie binnen een app vast te maken aan het startscherm, zoals een treinreis die je gaat maken of een e-mailmap. Daarnaast zijn ook pushnotificaties verbeterd. Apps hebben nu de mogelijkheid om hun eigen grafische notificaties weer te geven, in plaats van simpelweg alleen een getal.

Internet Explorer Mobile 9


De Internet Explorer-versie die verscheept werd met de originele Windows Phone was een hybride engine tussen versie 7 en 8 van Internet Explorer. Versie 7 van de desktopbrowser is alweer van 2006 en liep toen al enorm achter. De browser was dus zeer matig op Windows Phone. Desondanks fixte Microsoft het een en ander in die versie van Internet Explorer Mobile, omdat het dit onafhankelijk van de rest van Windows Phone kon en kan updaten.

Hoe dan ook, nu met Mango krijgen we Internet Explorer Mobile versie 9 en zoals het versienummer al doet vermoeden, is deze browser gebaseerd op Internet Explorer 9 op de desktop, wat ondersteuning voor HTML5 en CSS3 betekent, evenals toevoeging van de SmartScreen-filter om malafide downloads tegen te gaan zoals we die ook op de desktop zien en zelfs de toevoeging van GPU-acceleratie. Dit resulteert in een erg vloeiende surfervaring, waarbij het schalen van tekst heel snel gaat.



Qua interface is versie 9 iets veranderd. De adresbalk zit nu namelijk aan de onderkant van het scherm, waar deze eerst altijd bovenin zat. Er zat bovendien eerst ook een appbar aan de onderkant, maar deze is nu verdwenen en verwerkt in een pop-upmenu dat kan worden geopend vanuit de adresbalk. Overigens is dit menu nu ook in de landscapemode beschikbaar.

Een minpuntje van Internet Explorer 9 is dat het tekst niet automatisch op het venster laat passen. Als je op Android twee keer drukt op een tekstvak, dan wordt niet alleen ingezoomd, dan wordt de tekst ook altijd iets vergroot en passend gemaakt op het scherm. Dit is iets wat niet gebeurt in IE waardoor er op sommige websites tekst van het scherm afvalt.

Multitasking


Sinds de NoDo-update van februari hebben niet alleen ingebouwde Microsoft-apps de mogelijkheid om te multitasken, maar ook third-partyapps. Nu gaat Microsoft verder en maakt het multitasken wat nuttiger, door met Mango de mogelijkheid aan te bieden om eenvoudiger tussen open apps te switchen. Hiervoor moet je de knop Terug ingedrukt houden totdat je in de Task Switcher terechtkomt, alwaar je terug kunt gaan naar apps die je eerder open had staan.



Naast de Task Switcher hebben apps nu ook de mogelijkheid om op de achtergrond geluid af te spelen. Iets wat in het verleden altijd alleen Microsofts Music + Videos-applicatie mocht doen. Dit maakt applicaties zoals Pandora en Spotify eindelijk nuttig. Spotify heeft dan ook laten weten met een Mango-app te komen, omdat het nu dus pas zin heeft zo’n app te lanceren.

E-mail


Het belangrijkste wat nieuw is bij e-mail (overigens een van de weinige apps die in de lichte stijl wordt weergegeven, de rest heeft een zwarte achtergrond), is de mogelijkheid om alle je inboxes samen te voegen tot één grote inbox. Dit kun je doen door in het appmenu te kiezen voor Link inboxes. Deze functie is overigens erg flexibel: je kunt sommige inboxes alsnog apart houden en meerdere gelinkte inboxes maken, zo kun je bijvoorbeeld je werk- en persoonlijke e-mailaccounts gescheiden houden.

Handig is nog altijd de Conversation View zoals we die ook kennen uit Outlook, waarbij alle e-mailberichten met hetzelfde onderwerp onder elkaar gegroepeerd worden.