5min

Nieuwe functies & verbeterde apps (3)

Bing


Bing is vrij interessant, alleen helaas niet in Nederland. Na meer dan twee jaar is Bing namelijk nog altijd in bèta in Nederland!?!?!? Met Bing blijf je dus voorlopig zoeken, want vinden zul je niet. En ook in Windows Phone uit zich dat: zo missen we hier de functie Local Scout die eigenlijk enorm handig is. Hiermee kun je interessante plaatsen in de buurt vinden, evenals restaurants, winkelcentra en andere plekken in de buurt. Naast Local Scout mist Microsofts concurrent van Shazam, Bing Music, waarbij je dus de microfoon een aantal seconden naar een muzieknummer laat luisteren waarna Bing je vertelt welk nummer het is.



Wel aanwezig is Bing Vision, à al Google Goggles waarmee je QR-codes en tekst kunt scannen. De tekst kun je vervolgens vertalen naar de systeemtaal die ingesteld is op je telefoon, dus niet naar andere talen die je eventueel zou willen zien. Maar goed, de functie werkt goed.

Ook van de partij is Bing Maps waarmee je kunt navigeren en plaatsen kunt zoeken, iets wat ook nog niet helemaal af is zo hebben we het idee. Straten worden soms pas gevonden als je het hele adres hebt getypt en bij plaatsen met dezelfde naam krijg je soms niet eens de overige dorpen of steden te zien: Bing Maps kiest er dan gewoon één. Je zult specifieker moeten zijn om de andere plaats met dezelfde naam te vinden. Met Bing Maps is het overigens wel mogelijk om te navigeren via turn-by-turnnavigatie, iets wat dan weer wel goed werkt met als enig minpunt dat de afslag die je moet nemen alleen wordt uitgesproken als je op de afslag zelf drukt.

Pictures & Camera


De Camera-app van Windows Phone was al een heel mooie app, maar had nog wel een aantal gebreken. Een daarvan is nu opgelost, namelijk dat de app je instellingen niet onthoudt. Nu vergeet de app niet dat je bijvoorbeeld de flitser aan of uit hebt gezet. Ook nieuw is de functie Auto-fix waarmee je reeds genomen foto’s automatisch kunt proberen te verbeteren. Verder is er niet zo heel veel nieuws te melden in deze hub.

Music + Videos


Deze hub is grafisch iets verbeterd en integreert nu met het vergrendelscherm. Het is nu mogelijk om muziek direct te pauzeren vanuit dit scherm. Verder zijn de bedieningsknoppen tijdens het afspelen van een video iets groter.

Wel nieuw is de toevoeging van de functie SmartDJ die we kennen vanuit Zune. Alleen ook dat is weer een functie die nog niet in Nederland werkt. SmartDJ is vergelijkbaar met iTunes Genius en kan op basis van een nummer automatisch een playlist genereren met muziek die goed bij dat nummer passen. Met Zune Pass wordt deze functie nog beter, omdat je dan toegang hebt tot miljoenen nummers. Ook op Zune Pass moeten we echter nog even wachten.



Marketplace


Nu eindelijk ook in Nederland beschikbaar is de Marketplace: dé plek om apps te vinden. De Marketplace bestaat standaard uit twee substores, één specifiek voor alle apps en één voor (Xbox LIVE)-games. In andere landen kun je via de Marketplace ook toegang krijgen tot de muziekwinkel en podcasts, maar niet hier. Ook bieden sommige fabrikanten ook nog apps aan, bijvoorbeeld HTC-Apps.

Toch heeft Microsoft ook in de Marketplace verbeteringen doorgevoerd. Opvallend bijvoorbeeld is de vernieuwde appomschrijving. Niet langer worden screenshots, reviews en gerelateerde apps in één venster gepropt, in plaats daarvan is alles netjes opgesplitst in tabbladen.

Daarnaast is de layout van de Marketplace en is het aankoopproces verbeterd (het is nu duidelijk met welk betaalmiddel je een app koopt).
Belangrijk is overigens dat de Windows Phone Marketplace nu ook via internet beschikbaar is. Je kunt via deze website door apps en games bladeren en degene die je wilt hebben, kun je via een omweg downloaden op je telefoon. Als je op de knop Installeren op de Marketplace-website klikt, wordt gevraagd in te loggen met je Windows Live ID. Vervolgens wordt de app naar je toe gemaild en moet je die e-mail openen om de app echt te installeren op je Windows Phone. Niet de meest handige methode. Wat wel over the air mogelijk is, is om je apps opnieuw te installeren, bijvoorbeeld als je een nieuwe telefoon aanschaft.





Overige apps en vernieuwingen


Dan nog wat kleine wijzigingen: Office Mobile is vernieuwd met een verbeterde layout en OneNote is hernoemd naar Notes. Notes stelt je nu in staat om niet alleen notities aan start vast te maken, maar ook de link New note waarmee je heel snel een nieuwe notitie aan kunt maken. Documenten worden nu overigens weergegeven als tiles in plaats van als een simpele lijst.

Nieuw is het panel Locations, waarmee je toegang hebt tot Office 365-, SharePoint- en SkyDrive-documenten. Dit panel vervangt het oude SharePoint-panel waarmee je, zoals de naam al doet vermoeden, alleen toegang had tot SharePoint-documenten.

De Games-hub lijkt nu meer op de layout van zijn grote broer, het dashboard van de Xbox 360. Deze hub heeft nu alle Xbox LIVE-informatie op één plek geïntegreerd: al je achievements, messages en meer staan hier.

Microsoft heeft zijn chatapp voor bedrijven Lync nu ook op Windows Phone uitgebracht. Daarnaast is er is ondersteuning toegevoegd voor front-facing camera’s, is het via Xbox LIVE mogelijk om je Avatar te bewerken, kun je een PIN-beveiliging instellen, kunnen third-party apps integreren met Bing, is er ondersteuning voor Silverlight 4 en custom ringtones, is het mogelijk om te tetheren (maar alleen op specifieke toestellen), wordt, als je accu bijna leeg is, de Battery saver ingeschakeld die het automatisch synchroniseren van apps uitgeschakeld (je kunt de Battery saver ook zelf inschakelen) en kun je nu verbinding maken met verborgen WiFi-netwerken.



Vreemde zaken


Er zijn tijdens het gebruik van Windows Phone 7.5 Mango maar twee zaken die ons opvielen. De eerste is de Search-knop op de telefoon. Het lijkt ons logischer om, als daar tijdens een app bijvoorbeeld op gedrukt wordt, dat je in die app zou gaan zoeken. In plaats daarvan krijg je na een druk op die knop altijd Bing voor je. Wil je echt in een app zoeken, dan zul je naar het vergrootglas (het is meestal wel duidelijk aangegeven) moeten zoeken.

De tweede vreemde zaak is het toetsenbord. Naast het feit dat we het soms toch wat lastiger vinden typen dan het Android-toetsenbord (maar dat kan even wennen zijn) is er een bug waardoor het toetsenbord af en toe verdwijnt. Tot nu toe zijn we die bug twee keer tegengekomen, de impact is dus niet heel groot, gelukkig.