3min

Verbeteringen (1)

iChat wordt Messages


iChat is een chatprogramma dat in Nederland niet bijzonder veel gebruikt wordt, maar in de Verenigde Staten wel relatief populair te noemen is. Het programma heeft echter een grote make-over en een nieuwe naam gekregen. Apple veranderde de naam iChat naar Messages, om de connectie met iMessage uit iOS te benadrukken. In het Nederlands is de naam simpelweg Berichten.

Messages bestaat nu uit één scherm, in plaats van allerhande losse schermen. Er is een diepe integratie met FaceTime voor het initiëren van videogesprekken, alhoewel FaceTime gewoon een losse applicatie blijft in Mac OS X.


Naast ondersteuning voor iMessage van Apple zelf kan Messages eveneens overweg met de protocollen van Google Talk, Jabber, AIM en Yahoo. Dat is zowel een voor- als nadeel, want het kan allemaal nogal een wirwar van communicatie tussen verschillende netwerken worden die weliswaar voor de Mac OS X-gebruikers overzichtelijk zal blijven, maar voor de ontvangende partij wellicht niet, omdat er maar liefst vijf verschillende protocollen gebruikt kunnen worden om met een ander te communiceren.

Messages kent ondersteuning voor iCloud, wat betekent dat iMessage-berichten worden gesynchroniseerd tussen Mac OS X en iOS-apparaten. Waarschijnlijk gebruiken lang niet al je contacten echter iMessage, waardoor de droom dat al je chatberichten op al je toestellen beschikbaar zijn, in duigen valt.

iCloud


iCloud werd met Lion al in enige mate geïntegreerd in Mac OS X, maar dat het nog stukken beter kan, bewijst Apple met Mountain Lion. Mountain Lion is de eerste versie van Mac OS X die werkelijk rondom iCloud is gebouwd. Wanneer het besturingssysteem op een lege schijf wordt geïnstalleerd, of op een nieuw systeem wordt geopend, wordt gevraagd om het Apple ID, waarna allerlei data vanuit iCloud wordt gesynchroniseerd met je systeem. Denk hierbij aan instellingen van Mail, beschikbare aangeschafte App Store-applicaties en bladwijzers in Safari. De Software Update-functie van Mac OS X is overigens geïntegreerd in de App Store. Indien er updates beschikbaar zijn, wordt er via het notificatiecentrum een update gemeld.

Daarnaast worden nu ook documenten gesynchroniseerd met de cloud. Zo worden documenten die je aanmaakt op je iPad direct gesynchroniseerd met iCloud, waardoor ze ook direct op je Mac beschikbaar zijn. Wijzigingen worden direct gesynchroniseerd tussen alle systemen.


De Pages-, Keynote- en Numbers-documenten worden gegroepeerd in een scherm dat zich opent wanneer het desbetreffende programma wordt geopend. Middels een op iOS gelijkende interface is het eveneens mogelijk om mappen aan te maken om de documenten overzichtelijk te groeperen, mocht je veel documenten hebben. Apple slaat hiermee een unieke weg in, door de data niet lokaal op te slaan, maar per applicatie in de cloud op te slaan. Mocht je je bestanden niet in de cloud willen zetten, dan heb je hier alle mogelijkheid toe. Helaas is het niet mogelijk om vanuit de Finder de iCloud-opslagruimte te benaderen.

Ook ontwikkelaars kunnen gebruik maken van de mogelijkheden die iCloud biedt, het is dan ook te verwachten dat de Mac App Store binnenkort voorzien wordt van applicaties die data niet langer lokaal opslaan, maar in de cloud.


Safari


Apple heeft haar webbrowser Safari eveneens op de schop genomen. De navigatiebalk is samengevoegd met het zoekveld, zoals we eerder ook al met andere browsers als Firefox en Chrome zagen. Met de samenvoeging van deze elementen heeft Apple er ook voor gezorgd dat de ingevoerde tekst automatisch voltooid kan worden tijdens het typen. Dit geld voor zoektermen, maar ook voor weblinks.

Een interessante toevoeging is dat er een nieuw overzicht beschikbaar is voor geopende tabbladen. Als de gebruiker met twee vingers knijpt, komt er een overzicht van de geopende applicaties, zoals bekend van Safari in iOS. Het is een leuke functie, maar er is nog wel wat verbetering mogelijk. Zou zou ik liever een exposé-overzicht zien dan het Safari in iOS-achtige overzicht waarbij veel naar links en rechts geschoven moet worden om het gewenste tabblad te openen. Zie de onderstaande video voor een demonstratie.



Hoewel de functie met Mountain Lion nog niet echt bruikbaar is, is het al wel mogelijk om Safari-tabbladen automatisch te synchroniseren tussen verschillende apparaten via iCloud. Pas als iOS 6 uitkomt is deze functie écht handig, tenzij je beschikt over meerdere Mac-systemen natuurlijk.

Opvallend genoeg heeft Apple de ingebouwde RSS-lezer van Safari verwijderd, ook uit de Mail-app.