Review: Logitech Performance Mouse MX

Darkfield en Unifying

Darkfield


Klassieke optische muizen en lasermuizen maken gebruik van een lichtbron die het oppervlak onder de muis verlicht, een lens die het gebroken licht opvangt en een kleine beeldsensor die een heleboel beelden neemt van de ondergrond. De sensor krijgt daarna hulp van een onboard processor die de verschillende beelden met elkaar vergelijkt en aan de hand van de veranderde positie van oneffenheden in het oppervlak de nieuwe positie van de muis bepaalt. Lasermuizen waren al een verbetering tegenover de klassieke optische muizen omdat een laser veel preciezer werkt dan LED-verlichting, maar werken op een extreem glad of transparant oppervlak was tot op heden niet mogelijk. Dat komt omdat die oppervlakken veel minder onregelmatigheden bevatten en zelfs lasermuizen niet precies genoeg zijn om de weinige onregelmatigheden bloot te leggen.

Review: Logitech Performance Mouse MX

Dat zou nu anders moeten zijn met de nieuwe generatie Darkfieldmuizen. Een glasoppervlak is namelijk niet perfect glad, op microscopisch niveau zijn er kleine krasjes en iedereen die een glazen tafel heeft, weet dat daar ook al snel stofjes op gaan liggen. Het komt er nu op aan om die microscopische oneffenheden vast te kunnen leggen op beeld en daar komt de Darkfield-technologie om de hoek kijken. Die technologie negeert de lichtstralen die niet gebroken werden op het oppervlak. Met andere woorden, de lichtstralen die niet op een oneffenheid stoten. Daardoor wordt het beeld rond een oneffenheid zwart, licht de oneffenheid op en krijgen we een beeld dat lijkt op een prachtige sterrenhemel. De Darkfieldtechnologie is dus erg precies, maar steunt dus nog steeds op oneffenheden. Dat zorgt ervoor dat er minstens per vierkante millimeter minstens 44 deeltjes moeten zijn, breder dan 5 micrometer en hoger dan 1,5 micrometer. Best te doen, als je weet dat een menselijk haar 100 micrometer dik is.

Review: Logitech Performance Mouse MX

Unifying


Draadloze ontvangers zijn altijd al een pain in the ass geweest en dan vooral bij mobiele gebruikers. Je raakte ze kwijt, ze braken af of ze gingen gewoon stuk. Een eerste verbetering kwam er met Logitech’s nano-ontvanger. Die was zo klein dat je hem kon laten zitten in je notebook, zodat de eerste twee ergernissen alvast tot het verleden behoorden. Maar ging die alsnog stuk, dan mocht je naar Logitech’s reserveonderdelenwinkel -benieuwd wat dit woord oplevert in een potje Scrabble- achter een nieuw exemplaar.

Review: Logitech Performance Mouse MX

Daarom kondigde Logitech in augustus van dit jaar de Unifying-ontvanger aan. Deze is even groot als de huidige generatie nano-ontvangers, maar zal compatibel zijn met alle draadloze invoerapparatuur van Logitech die vanaf nu uitgebracht wordt. Op één Unifying-ontvanger kunnen tot zes producten gekoppeld worden, dat kunnen muizen zijn, maar ook toetsenborden en numerieke toetsenborden. De Unifying-technologie encrypteert de koppeling tussen de ontvanger en de apparaten met een 128-bit AES-encryptie, zodat interferentie met andere Unifying-ontvangers onmogelijk is. De verbinding wordt overigens verzorgd door Logitech’s Advanced 2,4GHz-technologie, die op dit moment al gebruikt wordt in de meeste muizen van Logitech. Met die verbinding kan een afstand tot tien meter gehaald worden. Op dit moment ondersteunen een vijftal Logitech-producten de Unifying-technologie.
Bron:Techzine Redactie